Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scania tar in personal från andra fabriker

Annons

I går eftermiddag satt den lokala ledningen i förhandlingar med Metallklubben. Vid halvfyratiden fanns en principöverenskommelse klar. Företaget får rätt att ta in extrapersonal till Falun, under förutsättning att de är anställda inom Scania i Sverige.

Cirka 40 montörer ska förmås att komma till Falun och arbeta för att företaget ska komma ikapp. I första hand ska personal vid chassimonteringen i Södertälje tillfrågas.

Enligt uppgörelsen ska de inte få några speciella förmåner, utan det är vanlig lön och OB-tillägg som gäller. I uppgörelsen sägs inte något om de utomstående arbetarna ska arbeta på helgerna också.

Scania kommer inte att beordna någon i Södertälje, eller någon annan ort, till arbeta i Falun. När nu överenskommelsen är tecknad kommer bolaget att gå ut med förfrågningar till anställda. Det är inte klart när dessa extraskift ska börja.

Skiftgången för den ordinarie personalen kommer inte att förändras. Det blir ett förmiddagsskift och ett kvällsskift på monteringen som vanligt. Det nya är att ett skiftlag kommer att gå på efter att kvällsskiftet har slutat vid 23-tiden. De anställda vid Scania i Falun kommer att tillfrågas om de kan tänka sig att arbeta natt. Ingen av den ordinarie personalen ska kommenderas till nattskiftet.

Om Scania hittar personal till detta nattskift och produktionen fungerar kommer denna åtgärd att pågå i ungefär en månad.

Varför gör ni detta?

- Vi gör det för att vi tappat så mycket i produktion. Folk skulle inte orka jobba så mycket övertid så att vi skulle kunna hinna i fatt, så vi måste förstärka tillfälligt, säger informatören Mats Hedvall.

Scania har under våren tagit in personer som inte är Scaniaanställda. Det har handlat om arbetslösa och anställda hos uthyrningsföretagen. Att Scania inte rekryterar ur dessa grupper för nattskiftet beror, enligt Hedvall, på att det tar för lång tid att lära upp dem.

Montörer som är vana vid detta arbete skulle kunna vara produktiva efter ett par dagar.

Ni tillverkar färre axlar än normalt. Hur påverkas slutmonteringen i Södertälje, Angers och Zwolle av tappet i Falun?

- Det står stilla temporärt. Det är inte stopp, men det är lägre än planerat, säger Mats Hedvall.

Metall ville på onsdagen inte kommentera överenskommelsen. Fackföreningen vill att de anställda ska informeras på arbetsplatsen först.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons