Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxdalingarna bjöd på ett vitsigt program

Annons

De som valde att sitta hemma framför teven i stället för att bege sig till hembygdsgården i går kväll får skylla sig själva. Medan det svenska damlandslaget i fotboll förlorade mot Japan kalasade Saxdalingarna och en tunn men hängiven publik med musik, sång och roliga historier på logen bland höga tallar.

Fem herrar och två damer radade upp sig framför scenen med flöjt, dragspel, fioler och bas. Men ändå var gruppen inte fulltalig.

- Det fattas tyvärr några. Bland annat vår kapellmästare Roger Broberg, som är borta med manskören i kväll, sa Olle Wallman efter att ha hälsat ett 20-tal människor välkomna.

Därefter gjorde han tecken åt de övriga musikerna att börja, och tillsammans framförde de en låt från Rättvik.

Som alltid när duktiga spelmän drar i gång var det svårt att hålla händerna och fötterna i styr. Nästan alla i publiken klappade eller stampade takten.

Saxdalingarna klarade sig utan Roger Broberg. Med Olle Wallman och Åke Lundeberg i spetsen blev tillställningen en konsert utöver det vanliga.

Mellan musikstyckena turades medlemmarna om att berätta vitsar, den ena fräckare än den andra.

- Ska vi spela eller fortsätta prata, frågade Olle Wallman sina kamrater efter att ha dragit ett halvdant skämt om fågelskit.

- Spela, svarade någon kvickt och för ett kort ögonblick förvandlades logen till en överläggningssal.

Improvisationen var tillställningens största behållning.

Man kunde aldrig vara säker på vad som komma skulle.

Janne Wallman introducerade en stompig låt som kommit till när han jobbade som parkeringsvakt på spelmansstämman i Bingsjö och Lena Broberg inledde en skojig visa om rivaliteten mellan Saxdalspojkar och Grängesberspojkar.

- Grängespojkar är som vargar. Skulle jag få en skulle jag flå en och skicka skinnet till garvaren, sjöng hon, medan Åke Lundeberg ylade bakom hennes rygg.

Publiken fnissade i kvällssolen.

Åke Lundebergs teater blev det mer av. Efter en vals, en polska och några halvdana skämt till tog han plats framför de andra.

- Vi sjöng en vacker visa som nummer två. Här kommer två fula visor, sa han med en gitarr mellan händerna.

Att höra om hur "käringa blev avsliten kläderna av en gorilla i Borås djurpark" tyckte nog de flesta var kul.

Mest skrattade Saxdalingarna själva. De är ett opretentiöst gäng.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons