Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saxdalens kapell firade 50 år

Annons

På söndagen firades 50-årsjubileum för Saxdalens kapell.

70 personer deltog i festligheten där kyrkoherde Håkan Henriksson och Saxdalingarna medverkade.

Många äldre bybor fanns på plats, bland dessa syskonen Sonja, Lars och Åke Åhlström, barn till skolläraren och kantorn August Åhlström som en gång bodde i fastigheten.

Det blev inte bara ett jubileumsfirande i kapellet, utan också en återinvigning av de lampor som en gång suttit i lokalen. Dessa plockades ner i samband med reparationen för ett halvsekel sedan och har under ett antal år suttit i Elimkapellet.

När verksamheten upphörde lade kyrkvärden Kerstin Byström fram en förfrågan om att få återföra lamporna till kapellet. Så skedde och nu kunde man åter ta dem i bruk på sin ursprungsplats.

Lars Åhlström har sammanställt byggnadens historia där han bland annat berättar att dåvarande Rävvåla kyrksal från 1915 fick sin första större renovering 1927 och att den genomgick ännu en sådan 1954.

Det var också då den bytte namn till Saxdalens kapell.

Prosten Kefas Brandt i Grangärde invigde den "nya" lokalen 29 augusti 1954.

Någon klockstapel fick man inte men Brandt genomdrev en något udda lösning vad det gällde klockringning.

Denna genomfördes genom en högtalaranläggning på taket genom vilken man kunde höra klockringningen från Grangärde kyrka med hjälp av bandinspelning.

1994 hade dock den anläggningen tjänat ut, sliten och med dålig ljudåtergivning som följd.

Den ersattes av en liten stapel på kapellets tak, där en klocka hänger stilla och slås an av en liten hammare styrd på elektrisk väg.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons