Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätter fart på PRO

Annons

Det var en tuff tid för Lennart från Torshälla efter skridskoolyckan.

Han hade utöver den svåra smällen i huvudet även skadat ett lår.

Och Lennart, som varit mycket idrottsintresserad - först i ett försök att bli elitgymnast och sedan i försöket att bli hastighetsåkare på skridskor - fick lägga sina elitidrottsplaner på hyllan.

- Jag var sjuk efter olyckan i stort sett i 15 år, berättar Lennart. Smällen i huvudet gjorde att jag började drabbas av svåra migränanfall. Det var först en bit in på 70-talet de slutade komma.

Men Lennart, som faktiskt gifte sig med barndomskamraten Gun samma år som olyckan inträffade, ville syssla med idrott. Och två år efter olyckan blev det fotboll.

- Ingen elitsatsning direkt, säger Lennart och ler lite snett. Men jag spelade för Linden i Eskilstuna i division V. Och sedan började jag tävla i skytte i Eskilstuna skytteförening. Där blev det faktiskt en och annan seger - även om det inte var i några stora tävlingar.

Lennart hade börjat sitt yrkesverksamma liv som bagare, och han bakar fortfarande mycket goda bullar. Men i mitten på 70-talet satsade han på att sälja färg istället.

- Och det var så jag kom till Falun. Jag blev anställd som säljare för Rötmotaverken 1978.

Där jobbade han i princip fram till 1995.

Avbrottet var ett par år han hjälpte en kompis i Torshälla, som hade ett färgbolag.

- Men 1995 tyckte dom visst jag var för gammal, säger Lennart, åter med ett snett leende. Jag blev uppsagd för "arbetsbrist".

Istället fick Lennart börja jobba på skolor och dagis åt Falu Kommun.

- Linghedsskolan, Källängets skola, fritids på båda platserna och de sista åren före pension inom barnomsorgen.

Och här fanns inte arbetsbrist. Lennart var 68 år innan han slutgiltigt gick i pension.

- Men nu ägnar jag mig åt min favorithobby, säger Lennart. Gymnastik.

Han deltar själv ett par gånger i veckan i motionsgymnastik med Friskis och Svettis i Falun. En verksamhet han varit delaktig i sedan 1992.

Och en gång i veckan leder han PRO:s gymnastik i Enviken.

- Jag gick med i PRO 2001, säger Lennart. De lät mig gå en motionsgymnastikledarutbildning på Gysinge folkhögskola, och sedan har jag lett motionsgymnastiken för pensionärer här i Enviken.

En grupp med 15-16 deltagare, som Lennart trivs bra med.

- Det är viktigt att man rör på sig, säger han. Främst för att hålla sig frisk och pigg. Jag har alltid försökt syssla med något som ger motion. Om inte annat har det blivit många långa promenader.

Lennart har också varit aktiv inom hemvärnet. I nio år.

- Jag var gruppchef för en insatspluton. Men där är jag numera veteran, och inte längre i aktiv tjänst.

Men det är han i PRO. Och de pensionärer som är med i hans gymnastikgrupp lär inte få någon chans att sakta tyna bort...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons