Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för privatiseringshetsen i Falun

Annons

Ingen kan blunda för de enorma problem som vår gemensamma sektor lider av. Personalen inom vården, skolan och omsorgen har känt hur stressen och otryggheten har ökat år för år. Aldrig har de blivit tillfrågade om hur de vill att saker och ting ska vara. Det har inte varit deras behov som stått i centrum när omstruktureringar och nedskärningar genomförts.

Nu står den kommunala sektorn i Falun inför ytterligare en jättelik omvandling. Åter igen åsidosätts personalens synpunkter och behov. I stället är det privata företags vinstintresse som placeras i centrum.

Den borgerliga majoriteten i Falun har nu lagt ett förslag om en total privatisering och konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten. Detta är något som

redan drabbat gatukontorets verksamhet.

En av deltagarna vid politikerutfrågningen hade själv jobbat på gatukontoret och kunde berätta om hur privatiseringarna drastiskt försämrat situationen för de anställda.

Vore det inte för kraftiga protester från fackligt håll skulle privatiseringspolitiken redan genomförts på fler områden. Men det är bara en tidsfråga. Vinner högern åter igen valet i Falun har man fria händer.

På mötet argumenterade de borgerliga politikerna utifrån att privatiseringarna skulle ge personalen en större frihet och skapa fler alternativ för medborgarna.

Privatisering är att låta privata företag tjäna pengar på våra grundläggande behov av sådant som vård skola och omsorg. För att kunna få ut en vinst från de skattemedel som finansierar verksamheten måste man spara på något.

Detta är en politik som redan genomförts i Stockholm. Där kan vi tydligt kan se vilka konsekvenserna av privatiseringarna blir.

Vi ser att konkurrensen har gjort att pressen ökat för alla - både i den gemensamma och i den privatiserade sektorn. Vi ser hur kollektivavtal konsekvent rivs upp för att försämras när privata företag tar över. Vi ser hur insynen och sålunda möjligheten till inflytande försämras när

offentlighetsprincipen byts mot affärshemligheter. Vi ser att enstaka bolag kommit att totalt dominera ägandet inom vården, omsorgen och kollektivtrafiken. Vi ser hur otryggheten ökar när ingen vet hur länge verksamheten ska drivas vidare av samma entreprenör eller om den rent av tvingas gå i konkurs.

Falun står alltså inför ett avgörande ideologiskt val. Socialdemokraterna i staden har sagt nej till privatiseringarna. Men för en verklig vändning räcker det inte med bara ett skifte av majoritet i kommunfullmäktige.

Lyckligtvis växer sig nu motståndet starkare. På senare tid har två demonstrationer genomförts av kommunalare i Falun. Även dagispersonal organiserar sig för att sätta press på politikerna. Bara genom ett sådant engagemang kan något verkligt nytt och fräscht skapas.

Det är därför vi har engagerat oss i frågan. Vi har bildat "Aktionsgruppen - stoppa privatiseringarna". Den gemensamma sektorn är en fantastisk tillgång. Där behöver människovärdet inte bero på hur mycket pengar vi har.

Men det förutsätter att vi tar tillvara möjligheten. Den gemensamma sektorn är i dag i stort behov av resurser och vad som verkligen kan utveckla verksamheten är inte marknaden utan demokrati. Vi behöver en ständigt pågående öppen och kritisk diskussion bland de anställda och kommuninvånarna.

Makten över verksamheten borde överlåtas till dem som har störst kunskap om den, det vill säga de anställda och brukarna.

ALF WIKMAN

Mer läsning

Annons