Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt själen främst i Malung

Annons

Någon viskar i mina öron att det "sups" i Malung. Någon säger att Grönlandsparken blivit ett tillhåll för "suporgier" och ofta förvandlas till en stor pissoar.

Det är som om en massa frustration har samlats där. Ett ställe där de unga i Malung får tömma ut lite av sin skaparlust och kreativitet till ingen nytta, maktlösheten tar sig olika uttryck. Att supa och knarka är ett. När inga alternativ tycks finnas gör ungdomarna likadant som tidigare generationer - de super huvudet av sig. Det måste satsas på något mer bestående.

Jag frågar mig om det inte vore dags att äntligen satsa på det uppväxande släktet i Malung. Eller kommer orten i framtiden att förvandlas till en fäbod?

Varför inte bygga en stor enkel byggnad med stora fönster ut mot naturen mitt i centrala Malung? Göra en liten inomhuspool med exotiska växter runt. En trevlig caféverksamhet där inne med pubkänsla. Många olika rum för skapande aktiviteter av olika slag. Prova-på-möjligheter i att forma lera och bränna till keramik, en skrivarverkstad, möjligheter till att måla i olja, akvarell, akryl och så vidare. Många olika skapande möjligheter där fantasin och händerna får komma till användning. Jag tror att teknikens framfart och medias makt över våra liv gör oss passiviserade. Vi måste hela tiden ta ställning till det vi matas med. Huvudet blir fullt av intryck som ska bearbetas.

Det behövs nya platser i samhället där man kan uttrycka sig. Att sätta ord och kanske bild och form åt allt man har inom sig. En plats att avlasta sig på. Kanske vädra sina åsikter och bolla dem mot andras.

Mycket positivt skulle kunna födas där och ungdomarna skulle må bättre och kanske på sikt vilja stanna kvar i bygden. Det behövs ett stort vardagsrum mitt i Malung där människor kan mötas och få möjligheter att forma framtiden. De gamla sätten att träffas har gjort sitt och många sjunker djupare och djupare ner i tv-soffan och blir bara mottagare.

Om inget görs för att få ungdomen att må bra och trivas kommer Malung att vara ett minne blott i framtiden och Sälen blir den stora metropolen.

Varför inte låta Malung profilera sig som en ort där själen sätts i främsta rummet. Utveckling och skaparlust prioriteras. Konsten får fin plats att födas på. Människans inre får komma till uttryck i målande, ritande, knådande, skrivande, dansande och så vidare. I Sälen får kroppen sitt med skidåkning och motion och i Malung ger man järnet för själen.

Karin Britt-Marie Wallén, före detta Malungsbo

Mer läsning

Annons