Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sätt färg på vården"

Annons

- Jag tror att färg kan skapa tydlighet och därmed trygghet, säger Helle Wijk, sjuksköterska och medicine doktor, som i år disputerade en avhandling om färguppfattning hos äldre.

Målsättningen med studien har varit att resultaten ska vara rådgivande vid färgsättning av äldres vårdmiljöer.

Färg kan enligt Helle Wijk användas i syfte att förtydliga, men att försköna med färg spelar också en viktig roll.

- När man kommer som sjuk till sjukhuset är man i ett väldigt underläge, men är miljön vacker så tror jag att det kan påskynda tillfrisknandet, till skillnad från en steril och kal miljö.

Helle Wijk ger tre områden där färg kan användas aktivt i demensvården:

Stärka rumskänslan

Att golvlisterna har en starkt kontrasterande färg underlättar för äldre med synproblem eller demens att uppfatta övergångarna mellan vägg och golv.

- Det medför förhoppningsvis större självkänsla om man lättare kan tolka sin omgivning, vilket i sin tur borde leda till större välbefinnande.

Underlätta objektidentifiering

Helle Wijk ger exemplet att sätta starkt blå dukar på borden, i en övrigt ganska färglös matsal. "Sätt dig nu och ät vid det blå bordet, Asta". Den blå färgen blir ett stöd för minnet hos en demenspatient, att bättre kunna känna igen en situation som kan tyckas vardaglig för oss friska, men ständigt är ny för den demenssjuke.

- Ljusa pasteller och dova färger kan vara svåra att uppfatta när man är gammal.

Öka orienterbarheten

Genom att till exempel sätta starkt kontrasterande färger kring de dörrar på en sjukhusavdelning som är viktiga för patienten, underlättas orienteringen. De dörrar som leder till städskrubbar, personalrum med mera, har en mindre iögonfallande färg.

- De behöver inte göra så många val, helt enkelt.

Vad är en typisk bra färgmiljö när det gäller demensvård?

- Jag tror att det ska vara lugna, milda färgsättningar generellt, inget mönster eller starka kontraster. Demenssjukdom gör att man väldigt ofta misstolkar mönster och kontraster i golvet. De kan vägra att gå in ett rum med mörkt golv, till exempel.

- Eftersom demens ofta innebär språksvårigheter så kan de kanske inte heller säga vad som är fel.

- Vill man däremot kommunicera något med färg, bör det vara starkt kontrasterande färger.

Demenspatienter kan vara rymningsbenägna. Men Helle Wijk tror inte att det går att använda färg för att stoppa utbrytarna.

- Jag har hört en del oetiska idéer om att lägga mörka golv vid utgångar och så. Det tycker jag är hemskt. Jag tror snarare att det handlar om att skapa en behaglig miljö som man trivs i.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons