Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Satsningen är viktig"

Annons

Det nya badet är tänkt att byggas samman med den nuvarande simhallen ut mot riksvägen. Totalt handlar det om en yta på 1 600 kvadratmeter varav 1 200 utgörs av själva badlandskapet. Kostnaden är beräknad till 60 miljoner kronor.

Där kommer det mesta i attraktionsväg att finnas. Tre vattenrutschbanor (två stycken 90 meters samt en 50 meters. Banorna utgår från ett 15 meter högt torn), vågbassäng med bubbelzon, vildfors, utomhuspool, barnbassäng, servering samt en stor relaxavdelning. Utanför badet ska det också finnas ytor för solbadande och aktiviteter som till exempel beachvolleyboll.

Förhoppningen är att denna satsning ska få antalet badgäster att öka från 190 000 till 280 000 årligen. Tanken är att badet ska locka folk i alla åldrar och inte enbart ungdomar.

I direkt anslutning till den nya badet ska också 100 nya P-platser anläggas.

- Det känns verkligen spännande att få vara med om detta. Vi tänker lägga ned stora resurser på att ge Borlänge ett bad i absolut toppklass, förklarar Sercos vd Paul Synnot.

Kommunalråd Peter Hultqvist är nöjd med de planer som presenterades.

- Absolut. Dels bygger det på ett hållbart koncept tillsammans med en seriös, kompetent och offensiv partner. Dessutom är jag övertygad om att detta är något väldigt många Borlängebor sett fram emot länge, säger han.

- I dag kommer väldigt mycket folk till Borlänge för att handla, om något år gör de det också för att bada. Det är en viktig nisch för Borlänge som dessutom bidrar till att utveckla Maserhallen till ett modernt centrum för fritid och rekreation.

Det nya badet innebär också att det frigörs utrymmen för motions-, skol- och föreningsbad i den gamla simhallen. Något man också varit noga med att beakta från kommunens sida.

- Att till exempel skolan ska ha sina tider är något som finns skrivet i avtalet, betonar Hultqvist.

När det gäller entrépriserna så är dessa tänkta att ligga i nivå med övriga liknande anläggningar i landet. Ett tretimmars familjekort (2 vuxna och 2 barn) under en helg kommer att kostar runt 225 kronor.

Den personal som i dag arbetar i simhallen kommer att tas över av Serco. Dessutom kommer man att behöva nyanställa då man räknar med att 21 personer i framtiden ska arbeta vid badet. Något som alltså innebär fler arbetstillfällen till Borlänge.

Inredningsmässigt är tanken att anläggningen ska få en tydlig dalaprägel med inslag av allt från dalahästar till Vasaloppet, givetvis inramat av grönskande växtlighet. Dessutom ska man så långt det går använda sig att dalatypiskt byggmaterial.

- Till exempel ska vi försöka använda någon lokal stenart på golvet istället för att lägga klinkers. För oss är det viktigt att skapa en anläggning där man kan trivas också på lång sikt och där materialet också bibehåller sin kvalitet, säger Rickard Hansson, projektledningschef vid Serco.

Nästa steg blir nu att kommunens finansutskott samt Hushagens styrelse fattar beslut i frågan. Den 27 mars är det sedan tänkt att fullmäktige ska ta slutgiltig ställning till det hela. De ännu icke fattade besluten kan dock ses som formaliteter då arbetarkommunens au redan i augusti förra året beslutade sig för att backa upp badplanerna.

Byggstart är planerad till våren och badet beräknas vara klart hösten 2004.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons