Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningarna som ska ge Falun ett lyft i framtiden

Annons

Efter beskedet om kraftigt minskade statliga omställningspengar har det varit många suckar. Men nu är det andra tongångar.

Kommunstyrelsens beslut om att skjuta till ytterligare totalt 6,2 miljoner kronor förutom de fem miljoner som kom från staten, innebär startskottet för verksamheten i respektive profilområden.

Carl-Johan Ingeström, projektledare för profilområdet kultur/turism sammanfattar vad flera av de inblandade tänker i dag:

- Visst hade vi hoppats på mer pengar. Men nu får vi skapa bästa möjliga förutsättningar för de pengar som vi fått.

Detta kommer de olika profilområdena att satsa på:

Hälsa/Idrott

Profilområdet fick totalt 2,2 miljoner kronor för 2002. Här handlar det om tre huvudområden.

Lugnet - ett nationellt idrottscentrum: Satsningar för att behålla och förstärka Lugnet som idrottscentrum. Det blir aktuellt att anställa en projektledare för det här området.

Hälsostaden: Devisen för Falun ska vara "Tid att leva, kraft att växa". Tanken är att göra Falun till en friskare stad.

Hälsoarenan: Detta är ett nytt grepp som leds av Björn Risby.

Förebilderna är Teknikdalen i Borlänge och Telecom City i Karlskrona.

Nu är det tänkt att Falun ska få sin motsvarighet, fast på hälsosidan. Det ska skapas förutsättningar för företagande, utbildning och forskning inom den här ämnet. Falun ska bli en nationell och internationell leverantör av tjänster, kunskap och produkter inom hälsosidan. Det är tänkt att 1,25 miljoner kronor ska gå till den här biten fram till augusti 2002. Därefter planeras ett eller flera projekt inom området som ska kunna ge framtida EU-pengar.

Förutom detta finns planer på flera mindre projekt. Bland annat skapandet av en internationell konferens i Falun som skulle på namnet Folk och Hälsa. Förebilden är Folk och Försvar i Sälen.

Det som profilområdet fått spara på är färre genomförda småprojekt. Dessutom har man fått skapa en plattare organisation, där det inte finns någon övergripande projektledare för profilområdet.

Media/it

Profilområdet har fått 1,4 miljoner.

En stor del av pengarna skall satsas på EU mål 2-projektet digital interpretation. Detta får 202 000 kronor under år 2002.

Dessutom skall det avsättas pengar på projektledare och konsultinsatser.

Inom detta område kommer Falun Digital Park att få en framträdande roll. Men det är inte klart hur.

Det profilområdet fått spara på är bland annat mindre anslag till Falun Digital Park.

Kultur/turism

Profilområdet har fått 500 000 kronor, som projektledaren Carl-Johan Ingeström räknar med kommer att innebära 500 000 kronor per år i tre år.

Huvudarbetet kommer att innebära utveckling av gruvan som världsarv. Nu ska Falun ta vara på de spinnoff-effekter som världsarvet för med sig. Det skall anställas en projektledare för detta.

En annan punkt är anpassa Falun till att ta emot den så kallade idrottsturismen. Det är en form av evenemangsutveckling. Här är det klart att Niklas Johansson, från Ski star i Sälen, kommer att bli ny evenemangsansvarig i Falun.

Profilområdet har fått spara genom mindre investeringar, samt minskade marknadsföringsinsatser.

Mer läsning

Annons