Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på vårdpersonal

Annons

I årets budget har socialnämnden ett extraanslag på 300 000 kronor.

Kommunfullmäktige ansåg att nämnden skulle ha mer pengar än vad kommunstyrelsen föreslagit och öronmärkte ett anslag för personalåtgärder inom vård och omsorg.

Nu har nämnden beslutat hur pengarna ska användas:

Alla vårdanställda som har undersköterskeutbildning ska få tjänst - och lön som motsvarar utbildningen.

En ny tjänst inrättas som arbetsledare under år 2002.

Resterande medel används för personalrekryteringsåtgärder.

- Det är angeläget att slå vakt om kvaliteten inom vården. För att klara det och i bästa fall också höja vårdkvaliteten måste det till personalåtgärder, anser vård- och omsorgschefen.

Hon konstaterar att flera anställda med undersköterskeutbildning i dag tjänstgör som vårdbiträden, vilket bland annat innebär att de får mindre i lönekuvertet än om de tjänstgjorde som undersköterskor. I praktiken innebär det att kommunen drar nytta av en kompetens som den inte betalar för.

- Det förhållandet uppmuntrar inte till vidareutbildning. Istället kan det leda till att kunnig och engagerad personal byter jobb och flyttar till andra kommuner, säger Margareta Gustafsson, som är mycket glad över pengarna till personalsatsningen

Vård- och omsorgschefen berättar att det under senare år varit endast ett fåtal ungdomar från Gagnef som haft vårdutbildning som förstaval.

- Om vi inte i dag satsar på och visar vår uppskattning för personalen kommer det att inom en snar framtid få konsekvenser för vårdkvaliteten, fastslår hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons