Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på kinesisk tillväxt

Annons

Företaget har i dag nio anställda i Borlänge och hittills har inriktningen varit de europeiska och amerikanska marknaderna.

Men i takt med att allt mer av lcd-tillverkningen flyttas till Asien ser Peter Grufman ingen annan väg än att haka på den utvecklingen.

Företaget tillverkar produktionsutrustningar till lcd-industrin.

Ett försäljningskontor etableras nu i Hongkong och vid årsskiftet ska ett helägt dotterbolag vara igång i den sydkinesiska mångmiljonstaden Shenzhen.

- Det är en nödvändighet. Kunderna har tidigare funnits i Europa och USA. De flesta har flyttat sin produktion till Asien och finns i Kina. 90 procent av världsmarknaden är i Asien. Så vi har inget val.

De första personerna är på väg att anställas. Det handlar om kineser som även kan prata engelska och har etablerade kontakter i branschen.

Kina är hett och tillväxten hög. Peter Grufman säger att det tagits kontakter, gjorts undersökningar och förhoppningarna är stora att det även ska komma order.

För att lyckas är det enligt Grufman viktigt att finnas på plats, för exempelvis service och garantiåtaganden. Skulle det bli något fel på en maskin håller det inte att säga att servicepersonal finns i Sverige.

De måste vara på plats och kunna åka ut.

- Det är svårt att sälja om vi inte har lokal personal på plats.

I Borlänge finns både försäljning och tillverkning av produktionsutrustning. Någon flytt av produktionen är inte aktuell, men det kan bli tal om att så småningom utföra viss montering i Kina. Marknaden växer:

- Den ökar hela tiden, växer så det knakar. Ingen avmattning.

Att den stora tyngdpunkten på marknaden ligger i öst är det ingen tvekan om. I Kina finns 100-talet lcd-linjer, varav 40 återfinns i staden Shenzhen.

- I Europa och USA kanske man kan få ihop tio stycken, säger Peter Grufman.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons