Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på återbruk gav 150 000

Annons

Att ta vara på och sälja "sopor" har blivit en fin affär för Gagnef-Floda Lions club och Lions club Gagnef Daldockan - och därmed för hela kommunen.

När aktiviteten inleddes sommaren 2001 var förhoppningen att den skulle inbringa upp mot 15 000 kronor.

Men det blev 45 000.

I fjol gav loppmarknaderna och möbelauktionen totalt 100 000 kronor och i år blev det alltså drygt 150 000 kronor.

Under den avslutande auktionen i Bäsna gjorde Lions insamlingsgeneral och numera också auktionist Åke Wikman 318 utrop. En del av dem gällde fynd-lådor, men Åke sålde också en stor snickarbänk för 1 300 kronor, en fotogentaklampa för 1 000 kronor och två rotting- fåtöljer med bord för 375 kronor.

Många utrop gällde barncyklar.

- Det är roligt när besökarna får göra fynd, tycker auktionisten, som tackar alla som på olika sätt bidragit till det lyckade resultatet.

- Invånarna har varit fantastiska och det gäller såväl givare som köpare. Det tycks som om den här aktiviteten blivit ett begrepp bland kommuninvånarna och vi får många värdefulla föremål och även antikviteter. Dessutom vill vi rikta ett tack till Gagnefs kommun, som låtit oss hålla till inne på kretsloppscentralens område.

Under auktionen sålde Bäsna- elever läsk, kaffe och korv, vilket gav dem ett par tusen till en kommande skolresa.

De pengar som Lionsklubbarna fått in kommer att gå till lokal hjälpverksamhet, inte minst ungdomssatsningar.

- Vi har redan börjat planlägga inför nästa säsong. Ju mer pengar vi får in, desto mer nytta kan vi göra. I kommunen finns det väldigt många fina ungdomar, som är värda all uppmuntran och allt stöd, anser Wikman.

Björn Mellembråten, sekreterare i Gagnef-Floda Lions club, beskriver resultatet som suveränt och konstaterar att aktiviteten är mycket arbetskrävande och att de nära 70 medlemmarna i de båda klubbarna svarar för berömvärda insatser:

- Det gäller inte minst aktivitetskommittén med Åke Wikman i spetsen. Åke är en otrolig idealist.

Det sistnämnda framgår inte minst av att han under de senaste månaderna sovit i en arbets-barack vid kretsloppscentralen - för att förebygga att någon skulle stjäla eller göra åverkan på de skänkta föremålen.

- Vi har fått ett förtroende av invånarna och är angelägna om att motsvara det, förklarar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons