Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på sänkt skatt

Annons

Vid veckans sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott redovisades budgetläget inför 2005-2007.
Håkansson upprepar funderingar om att använda en del av de extra pengarna till en mindre skattesänkning. Säter är på tio i topp-listan bland landets kommuner med högsta skatt, åttonde högsta skatten i hela landet.
En lista som Håkansson gärna ser att Säter inte finns på.
Mindre angenämt är det också för kommunen att ståta som en av landets allra dyraste kommuner att bo i enligt en undersökning gjord av tidningen Privata Affärer.
Det är bara sju kommuner i hela landet som det är dyrare att bo i än i Säter för den typfamilj som använts i undersökningen.
- En mindre skattesänkning eller en ökning av centrala reserven handlar det om, säger Håkansson.
Några nya satsningar kan det inte bli tal om. I övrigt för 2005 finns flera hål att stoppa i, orsakade av ökade kostnader inom olika områden på cirka tre miljoner kronor. Bland annat ökar behovet av barnomsorg. Tidigare var beläggningen 80 procent bland åldersgruppen ett till tre år, men nu är beläggningen 100 procent.
Det är viktigt att ha en central reserv. Bland annat ser det ut att kunna bli ökade kostnader för kommunen på drygt en miljon kronor om reglerna för sjukskrivningskostnaderna ändras och arbetsgivaren under hela sjukskrivningstiden får betala 15 procent mot att arbetsgivaravgifterna sänks.
Fortfarande finns en del osäkra siffror. Snart kommer en ny preliminär beräkning av kostnadsutjämningssystemet. Den 1 november sker avstämning av folkmängden när det gäller statsbidrag.
Där ligger kommunen i dag 40 personer över den gräns som det räknats med i budget och förhoppningen är att invånarantalet inte sjunker ytterligare fram till den 1 november, utan helst ökar.
Säters kommun tappade 55 personer direkt i höstas när högskolorna började och de studerande flyttade till studieorten och skrev sig där.
Hittills i år har Säter kommuns folkmängd minskat med 60 personer, men i budget har det räknats med minus 100.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons