Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på sand i förebyggande syfte

Annons

Gratis sand till folket. Det blir den kommande vinterns paroll i kommunen.

Smedjebacken ska nämligen sälla sig till det lilla exklusiva kommunsällskap i landet som har papper på att de är säkra och trygga.

Under allhelgonahelgen kommer 4 000 bruna papperspåsar i snygga äppellådor i trä att placeras ut på tio platser i Smedjebacken.

Påsarna innehåller grovkornig sand, särskilt lämpad för halkbekämpning. Sandpåsarna är förstås inte avsedda för att sanda hela garageuppfarten på villatomten.

Kommun- och landstingspolitikern Carin Runeson (s), som i det här sammanhanget representerar landstinget, definierar sandpåsarna så här:

- Ett synnerligen gott exempel på praktiskt folkhälsoarbete.

Därmed också sagt att sanden inte ersätter den sand och sandning som fastighetsägare och kommunens gatuavdelning svarar för.

- Det är ett komplement för att förebygga skador. Och så finns det också en pedagogisk tanke bakom, förklarar folkhälsoplaneraren Åsa Draiby.

- Exempelvis att ett litet barn tar med sig en påse sand och sandar så att mormor inte ska halka och slå sig när hon går ut, fortsätter hon.

Sandperspektivet rymmer också ambitionen att Smedjebacksbor visar omtanke för varandra och förhoppningsvis rycker ut med en påse sand när blixthalkan slår till.

Att den breda allmänheten erbjuds torr sand är i sig ingen nyhet. Sedan tidigare har det varit möjligt att köpa en hink sand för tio kronor via Komhall på Väderbacken.

Men idén att på strategiska platser erbjuda en påse sand har Åsa Draiby levererat. Därmed har också arbetet med att få Smedjebackens kommun certifierad som en "Säker och trygg kommun" tagit ett viktigt kliv framåt.

Någon nämnvärd kostnad för satsningen talas det inte om. Carin Runeson pekar snarare på att sanden kan spara stora pengar åt landstinget.

- Kan vi på det här sättet förhindra en bruten handled eller att en lårbenshals går av så är sandpåsarna intjänade många gånger om.

Tilläggas kan att Komhall tilldelats uppdraget att "sandlådorna" hålls fyllda.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons