Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på matkvalitet

Annons

Den kommunala kostavdelningen sysselsätter ungefär 43 personer.

I totalt 20 kök, varav sju tillagningskök och resten mottagningskök, lagar kostpersonalen dagligen omkring 2 000 portioner mat till förskolebarn, skolelever och äldre.

Just nu - under påsklovet - är en tredjedel av kostavdelningens anställda samlade i Mockfjärdsskolans hemkunskapssal för teoretisk och praktisk utbildning under ledning av kostekonom Marianne Fredriksson. I början och slutet av sommarlovet blir det mer undervisning i metodmatlagning.

- Vi har sökt och fått ett EU-bidrag på 362 000 kronor till utbildningsinsatser inom kostavdelningen. Satsningen , som syftar till att höja kompetensen hos all personal, pågår fram till årsskiftet, berättar Kristina Karlsson.

Marianne Fredriksson tycker att det är värdefullt att all kostpersonal får samma utbildning:

- Det ger bra diskussioner och utvecklar både de anställda och verksamheten.

Personalen kommer att vidareutbildas även i ämnet specialkost.

I höst genomförs en särskild hygienutbildning, som kommer att utmynna i att de anställda får ta så kallat hygienkörkort.

- Personalen ska få ta del av de allra senaste rönen när det gäller hygien, varmhållning av mat, temperaturer i kylar och frysar och nya regler för egenkontroll i kök, förklarar kostchefen.

- Genom att vi lagar mat åt personer i känsliga åldrar måste vi vara extra noggranna med vår hantering, konstaterar Marianne Fredriksson.

I satsningen ingår också en särskild arbetsledarutbildning, som just nu är inne i avslutningsskedet.

- Utbildningen ska leda till en höjd kvalitet på den mat som serveras i kommunen och komma en stor del av kommuninvånarna - läs unga och gamla - till del, säger Kristina Karlsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons