Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på fest i stället

Annons

Hittills är det bara regn och rusk som stoppat demonstrationerna. Men i år har arrangörerna beslutat ställa in. En av orsakerna är att fjolårets dåliga intresse för förstamajdemonstrationen. Då deltog bara ett tiotal personer i det lilla tåget genom centrala Hedemora.

- Därför har vi i år planerat för ett annorlunda förstamajfirande, säger Mauritz Nuotio. Några samlingar den 1 maj blir det inte heller i Långshyttan, Garpenberg eller Vikmanshyttan. Vi satsar i stället på aktiviteter i Folkets park.

Mauritz Nuotio anser det viktigt att slå vakt om förstamajfirandet och dess traditioner som förknippas med arbetarrörelsens högtidsdag.

- Det gäller att förnya högtiden. Inom fackföreningsrörelsen, men också inom det socialdemokratiska partiet, gäller det att hitta andra former för aktiviteter den 1 maj. Vi måste visa vad vi tycker om den höga arbetslösheten, Israels agerande gentemot palestinierna, men också om USA:s krig i Irak. Det finns åtskilligt att ha åsikter om.

- I fjol gick bara en fåtal i demonstrationståget. Inte heller kommunalt förtroendevalda inom facket eller i partiet ställde upp. Det är en förutsättning för att locka till engagemang. Företrädarna måste vara med, annars tappar många lusten att vara med.

Mauritz Nuotio berättar att både styrelsen i LO Hedemora och arbetarekommunens styrelse ska ringa till de förtroendevalda och berätta om vad som planeras inför förstamajfirandet.

- Eftersom vi anordnar förstamajfirandet i Folkets park har vi tak över huvudet ifall vädret blir dåligt, säger han.

Huvudtalare blir Olle Burell, förbundssekreterare i Broderskap, med rötterna i Hedemora.

På programmet står också ett framträdande av en grupp som spelar irländsk musik, det blir också sällskapsspel och korvgrillning.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons