Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar minst på äldre

Annons

Ulla Olsson vill inte dra alltför stora växlar på siffrorna, eftersom man inte kan vara säker på att alla kommuner redovisat exakt samma saker.

- Det är inte automatiskt bäst att ha en hög kostnad per invånare. Det här är ju mer en fråga om vilken kvalitet omsorgen har, säger hon.

Men jämförelsen med andra kommuner i Dalarna får Ulla Olsson att ifrågasätta de ständiga sparbeting som drabbar äldreomsorgen i Borlänge.

Jeanette Bäckman (s) vice ordförande i omsorgsnämnden i Borlänge, förklarar kommunens låga hjälpkostnad per invånare över 65, så här:

- I Borlänge har fler möjlighet att få lite hjälp.

Vad statistiken också visar är att Borlänge har länets högsta andel riktigt gamla, över 80 år, som får hjälp av hemtjänsten.

Att små kommuner med få invånare hamnar i topp på en sådan här listan är inte oväntat. Men i Vansbro talar kommunalrådet Gunnar Magnusson om en medveten satsning på hemtjänst och särskilt boende:

- Jag vill påstå att vi har prioriterat detta. Vi har en otroligt bra vård med hög personaltäthet, säger han.

Nyckeltalen för Dalarna presenterades av Socialstyrelsens utredare Tom Eriksson, på den konferens om äldre- och handikapp-omsorgens framtid som Dalarnas kommunförbund ordnade i Borlänge i går.

På konferensen konstaterade han bland annat att Dalarna är snabbast i landet på att avveckla särskilda boenden till förmån för hemtjänsten. Målet är att så många som möjligt ska kunna bo kvar hemma. Som tidningen tidigare har berättat, har Socialstyrelsen varnat för att att gå för kvickt fram med det här.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons