Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar 3,2 miljoner på näringsliv och turism

Annons

I interpellationen frågade han efter bland annat kommunens organisation för näringslivsverksamheten, totala anslaget per år, planer för framtida uveckling av verksamheten, samt hur många nya företag som etablerats under perioden och vad det gett i arbetstillfällen.

Kommunstyrelsens ordförande Sven-Gunnar Håkansson (c) drog i stora drag hur kommunen jobbar med näringslivsfrågorna, både rent lokalt och genom engagemang tillsammans med andra kommuner i bland annat Utvecklingsbolaget Mittdalarna.

- Utvecklingsbolaget har först nu på allvar kommit i gång med arbetet, men det är inte friktionsfritt mellan Borlänge och Falun. Framgångarna för Falun/Borlänge har stor betydelse för oss i Säters kommun genom den stora arbetspendling vi har till dessa kommuner, sade han.

Han tog även ett problem i att Säter i turistsammanhang har samarbete bara söderut i Turism Södra Dalarna.

- Vi behöver inom turismen jobba även norrut mot Falun/ Borlänge, sade han.

- Vi har fått kritik från företagarhåll att vi har för lite pengar för marknadsföring, men våra 240 000 kronor kan jämföras med en miljon för Borlänge, så proportionerna i förhållande till folkmängden är desamma.

I sammanställningen till vad pengarna går finns också att kommunen satsar 308 000 kronor per år i Leader+, och sedan kan lokala projekt växla upp pengarna.

- Här har vi fått bra utdelning av det vi satsar, sade Håkansson.

I planerna för utveckling av näringslivsverksamheten anges band annat vikten av att även arbeta mer strategiskt tillsammans med andra enheter inom kommunen för att på ett bättre sätt ge förutsättningar för ett ännu bättre företagsklimat.

- Vi kan inte vara nöjda med företagsklimatet när vi i en ranking ligger på runt 200:e plats av landets kommuner, framhöll Håkansson.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons