Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar 15 miljoner på krogen

Annons

-Förra säsongen tvingades vi tacka nej till cirka 8 000-10000 gäster för att det var fullt. Därför har vi börjat planera för en utbyggnad med 150 sittplatser.

- Om allt går i lås, siktar vi på att utbyggnaden på 650 kvadratmeter ska vara klar under nästa år, till vintern 2008-2009, säger krögaren Mattias Richert vid Lammet och grisen.

En tillbyggnad ska göras norrut från befintlig fastighet, det vill säga ut mot gamla fjällvägen.

I den planerade utbyggnaden ingår, förutom 150 gästplatser, även tillbyggnad av kök och förråd, som den utökade verksamheten behöver.

Vid entrén planeras en ny delikatessbutik. Där ska kunderna kunna köpa allt; från råvaror att laga själva till helt färdiglagad middagsmat för leverans till bostaden eller för egen avhämtning.

I planerna ingår vidare att göra övre våningsplanet till en skybar med panoramautsikt över Lindvallens skidområde.

Där ska gästerna kunna ta kaffe och avec efter maten med utsikt över de elupplysta backarna på fjällsidan. Dagtid ska skybaren tjäna som café.

-Förra utbyggnaden innebar att antalet anställda ökade från 20 till 35 personer. Den planerade utbyggnaden innebär att antalet anställda kommer att överstiga 50 personer, varav tolv heltidsanställda under säsongen, säger Mattias Richert.

Restaurangen är inrymd i det som ursprungligen var hotell Lindvallen. Efter tillbyggnader genom årens lopp är gällande byggrätt helt utnyttjad på fastigheten.

Kommunens planberedning och byggnadsnämnd är positivt inställda till utvecklingsplanerna och tillstyrker att planarbetet kan sätta igång i enlighet med restaurangföretagets idéer.

-Den redovisade utbyggnaden är helt förenlig med översiktsplanens rekommendationer. Redovisade fasadskisser är preliminärt godtagbara. Planen innebär ingen betydande miljöpåverkan, bedömer kommunen.

Lammet och grisen etablerades först på Öland 1969 och driver där en sommarrestaurang. Sedan 1991 har företaget en restaurang i Sälen under vintersäsongen.

Att det varit dåligt med snö i början av den här vintern, avskräcker inte bröderna Richert från de stora investeringsplanerna.

-Nej, väder varierar, det är bara tillfälligheter, säger de optimistiska krögarna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons