Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Satsa på morotsodling"

Annons

Mockfjärds Fönster är ett marknadsbolag, som i dag sysselsätter 16 personer i Mockfjärd samt ytterligare ett antal i ett lokalt försäljningsbolag och i form av återförsäljare runt om i landet.

- Vi hade en idé vi trodde på och behövde bara satsa 750 kronor i registreringsavgift när vi startade bolaget, minns Veli-Matti.

Han har en gedigen företagarbakgrund och redan som sjuåring fungerade han, utan att någon då insåg det, som en tvåbent marknadsföringskampanj.

- Han följde med mig när jag gjorde säljresor till möbelvaruhus. Jag utrustade honom med en portfölj med några broschyrer, vilket gjorde intryck på många av våra kunder, berättar Veli-Mattis far Matti Heikkinen, som också är delägare i Mockfjärds Fönster.

Tolv år gammal skrev Veli-Matti sin första egna order och på den vägen är det.

I år räknar han med att företaget ska omsätta upp mot 90 miljoner och han räknar med att omsättningen inom några år närmar sig 150 miljoner.

Under tisdagen gästades företaget av en centerdelegation med riksdagsman Kenneth Johansson och partiets kommunalrådskandidat Anders Ahlgren i spetsen. Heikkinen klargjorde att han inte ser några hinder för framgångsrik företagsamhet på landsbygden.

- Som vi ser det ligger Mockfjärd centralt. Affärsidén är det väsentliga, men sedan är det naturligtvis viktigt att ha bra medarbetare. För att kunna rekrytera kompetent arbetskraft krävs att lokaliseringsorten har bra grundservice, förklarade han och till-lade att Mockfjärd har bra service och att det efter "Elementhus-kraschen" finns ett överflöd på kompetent arbetskraft.

Kenneth Johansson sade sig vara imponerad av företagets utveckling och hävdade att det utgör ett bra exempel på "den entreprenörs- och småföretagaranda som kan få hela landet att blomma".

- Det här är ljuv musik för ett decentraliseringshjärta, tyckte han.

- Det finns en övertro på att företagsamhet måste lokaliseras till städer för att nå framgång, hävdade Anders Ahlgren.

På en fråga om vad centern ska göra för att förbättra villkoren för småföretag svarade Veli-Matti Heikkinen:

- Det måste finnas någon form av morötter, bildligt uttryckt, för att entreprenören ska överge sin anställning och starta företag. Villkoren måste förbättras och då tänker jag inte enbart på lön och vinst, även om vinst är det vi lever och växer av. Se över regelverket, inte minst dubbelbeskattningen, och gör det lättare att driva företag. Odla morötter!

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons