Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Satsa på folkbildning en investering"

Annons

Att Leksands kommun i bidrag till studieförbunden satsar 51 krona per invånare står sig hyfsat i konkurrensen med andra dalakommuner. Ändå ligger länsgenomsnittet på 53 kronor per invånare och riksgenomsnittet stannar på 62 kronor.

Det visar en kartläggning av Dalarnas bildningsförbund.

Kommunens 800 000 årliga kronor i bidrag till studieförbunden kan alltså bli ännu högre inte minst med tanke på att studieförbundens verksamhet är både bred och livaktig. Det är inte minst representanterna för studieförbunden, Christina Arrias och Tuula Medin, överens om.

- Satsar kommunen på folkbildningen får de mångfalt tillbaka, säger Christina. Det är en god investering.

Det visar sig att studieförbunden i Leksand år 2003 anordnade en verksamhet som motsvarade 3,6 miljoner kronor. Det framkommer att studieförbunden gör stora insatser för invånarnas nyfikenhet och vetgirighet. Något som bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs höll med om.

- Studieförbundens insatser är viktiga.

Ser man till det kommunala bidraget till studieförbunden så är det i klenaste laget. I det läget är det tur att landsting och stat också stöttar. Lägg därtill all ideell verksamhet inom studieförbunden och den ekonomiska ekvationen går ihop.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons