Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på det fotografiska arvet

Annons

Gamla fotografier brukar intressera de flesta människor. Till utställningar med just gamla foton kommer alltid många besökare.

Anledningen till detta är enkel - alla kan ta till sig fotografiets innehåll, antingen för att uppleva gamla minnen eller för att till exempel ta del av försvunna miljöer eller gamla anförvanter.

Fotografiet är mycket värdefullt för att sprida kunskap om gångna tider, både för allmänhet och för forskare. Vad vore en värld utan fotografiet? Antagligen fattig och historielös!

Därför är det viktigt att vi är rädda om vårt kulturarv i form av fotografier. Detta gäller allt från att rädda material från att slängas, till förvaring, identifiering och att göra dessa skatter tillgängliga för fler.

Det är därför önskvärt att bildarkiv, hembygdsföreningar med flera, som hanterar dessa oersättliga kulturskatter, får bättre möjlighet till detta.

Kultursektorns begränsade ekonomiska ramar är dock ett problem, men som en temporär lösning skulle man kunna omfördela resurser inom kultursektorn.

Jag tycker att man i första hand ska vårda det man redan har, oavsett om det gäller fotografier, konst eller något annat, och därför satsa mer på de befintliga samlingar som finns, på bekostnad av den nya kultur som skapas i dag, åtminstone under en begränsad tid.

För varje dag som går försvinner gamla oersättliga bildskatter, dessutom dör också människor undan som kan hjälpa till att identifiera platser, händelser och personer.

Därför är det så viktigt att vi redan nu anstränger oss för att underlätta för dem som förvaltar våra fotografiska samlingar för framtida generationer.

Ju längre det dröjer, desto svårare blir arbetet och sannolikt med ett sämre resultat. Vi riskerar att gå miste om en del av det oersättliga historiska arvet, till kommande generationers sorg.

Satsa därför mer resurser på det fotografiska arvet snabbt!

CHRISTER HAMMARE

Mer läsning

Annons