Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på de som är svagast

Annons

- Jag tror att nedskärningarna under Göran Perssons regering gjorde mycket skada i samhället något vi får bära frukterna av nu. Det drabbade framförallt många unga psykiskt sjuka människor som blir svårt att reparera med en ny psykreform, säger Irene Reenberg.

Enligt Irene Reenberg krävs det mer pengar än vad den borgerliga regeringen är villiga att lägga för att bygga upp svensk psykiatri. Det gäller även för att täppa till de hål som 90-talets nedskärningar orsakade i skolan då speciallärare och andra resurser försvann.

-Jag förstår fortfarande inte varför man inte gjorde något efter landshövdingen Bo Holmbergs utredning om psykiatrin för tio år sedan. Han hade ju i stort sett samma krav som Milton kommit fram med i sin utredning.

Efter mordet på Anna Lind och andra vansinnesdåd uppmärksammades bristerna inom den psykiatriska vården. Då växte det också fram ett politiskt stöd för satsningar på psykiatrin. Men det inte förrän i dagarna ett förslag om en reformering av psykiatrin ligger på regeringens bord - den så kallade "Milton-utredningen".

- Risken är att politikerna satsar på de grupper som hörs mest i samhället och som anses farliga medan de som lider av psykisk sjukdom år efter år och är tysta får fortsätta sitt lidande. Smärtan i ett psykiskt lidande kan vara mycket värre och är mer utdraget än ett gallstensanfall.

I Dalarna har det dragits ner inom psykiatrin bland annat i Mora och det är ett exempel på hur politikerna prioriterar inom vården, menar Irene.

- Politikerna måste sätta sig in i de här frågorna och inte bara lyssna på sina tjänstemän som oftast har ekonomiska motiv bakom sina förslag. Vi måste även få mer satsningar på psykiatrin i kommunerna. I Säter skulle det behövas ett mobilt team precis som man har i Borlänge.

-Var finns den kommunala omsorgen för psykiskt sjuka om natten i Säter? Min dröm är att Bergsgården ska vara bemannat dygnet runt. Men för att nå det målet krävs aktiva politiker som driver de här frågorna.

- En människa ska inte behöva stängas ute om han eller hon är farlig för sig själv eller andra, säger Irene Reenberg.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons