Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa en miljon på Dan Andersson-staty

Annons

Det säger Ludvikabon Bertil Bratt som för omkring fem år sedan lämnade in ett skriftligt förslag med ritning och allt på hur det färglösa trista området mellan posthuset och MK:s Mode kan förvandlas till en turistmagnet.

-Årligen är det 300 000 turister som forsar igenom Ludvika. Tänk om vi lyckades förmå tio procent av dem att stanna här. Köpmännen skulle naturligtvis inte ha något emot om stan besöktes av 30 000 turister varje år.

Får Bertil Bratt som han vill satsar kommunen på snyggare och mer informativa anslagstavlor vid infarterna till Ludvika. Enligt hans vision ska det på tavlorna finnas information om att Dan Andersson var född i Ludvika kommun och om hans övriga kopplingar till kommunen.

-Det ska också informeras om de underhållningsprogram som framförs på den friluftsscen som jag vill byggs nedanför statyn. Där kan trubadurer uppträda, likaså körer, musikkåren, minicirkusen, L-a Danzers med flera, säger Bertil Bratt i engagerad ton.

Den nuvarande så kallade sarkofagen -praktlikkistan som det betyder enligt ordlistan - vill han riva till förmån för en rejäl staty föreställande den store skalden.

-Det ska vara en staty där Dan sitter vid stockelden och spelar på sin fiol. Statyn inramas med röda rosor och snäckor. Dan samlade nämligen på snäckor.

Med hjälp av modern teknik blir det en "brinnande" stockeld och i konstverket ska också ingå en inskription med strofer ur skaldens kanske mest kända dikt, "Omkring tiggar'n från Luossa".

Bertil Bratt betonar betydelsen av att det blir en ny staty. Han avfärdar alla tankar på att flytta bysten i Kyrkparken till Engelbrektsgatan.

-Jag var med 1988 när bysten avtäcktes med anledning av att det var 100 år sedan Dan föddes. Jag stod bredvid Dans släkting Gunnar Turesson och Gunde Johansson. Gunnar Turesson sade direkt att så här såg Dan inte ut, han var inte så dyster utan mera en glad och pigg spelman.

Bysten med den allvarsamme Dan vill Bertil Bratt flytta till Lyvikskyrkogården där diktaren ligger begravd.

- I Kyrkparken vill jag ha en staty av Karl-Erik Forsslund. Denne store man är bortglömd och negligerad av kommunen. Det skulle vara passande om en staty kom upp nästa år. 2005 är det 100 år sedan Karl-Erik Forsslund grundande Brunnsviks folkhögskola. Forsslund grundade också Gammelgården och gruvmuseet, upplyser Bertil Bratt.

Månad efter månad och år efter år flyter förbi men från kommunledningen märker Bertil Bratt inte av någon respons. Han har inte längre något större hopp om att kommunen kommer att bekosta en riktig staty av Dan Andersson.

-Vi måste försöka hitta en sponsor. Den sponsor som jag i första hand tänker på är Stora Enso. Skogsbolaget äger skogarna runt omkring Ludvika och Dan var ju en skogarnas man. Jag skulle tro att hela anläggningen med staty och friluftsscen kostar cirka en miljon.

Bertil Bratt ger inte upp sin vision i första taget. 74 års livserfarenhet har lärt honom att det gäller att vara envis och ständigt komma igen med goda argument för sin sak.

-Jag fick kämpa i 30 år för att vi skulle få en tennishall i Ludvika. Nu finns den där sedan några år.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons