Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säterborna har god utbildning

Annons

Säter har näst efter Falun högst utbildningsnivå bland invånare 25-64 år sett till personer med eftergymnasial utbildning.

29 procent av kvinnorna och 20 procent av männen i Säters kommun i den aktuella åldersgruppen har eftergymnasial utbildning. Klart högst bland de jämförda kommunerna ligger Falun med 39 respektive 32 procent.

Det är ett av de resultat som finns i den senaste rapporten från kvalitetsnätverk Bergslagen där jämförelser görs mellan Falun, Hedemora, Hofors, Säter, Fagersta, Heby, Sala, Skinnskatteberg och Hallstahammar.

Ett positivt resultat för Säter är även bland annat att Säter har störst andel småföretag, när offentliga arbetsgivare räknats bort.

På minussidan finns att Säter har näst högst arbetslöshet bland ungdomar 18-24 år.

Rapporten omfattar sju områden och där ingår till exempel kommunens organisation och kostnader för näringslivsinsatser.

Kostnaderna för näringslivsinsatser varierar mycket mellan kommunerna, från 65 kronor per invånare i Sala till 309 kronor i Skinnskatteberg. Säters kostnader ligger tredje högst, 235 kronor.

Jämförelser finns även av kommunala avgifter där Säter har låga bygglovsavgifter, men ligger högst i avgifter på miljöområdet i jämförelse med övriga kommuner.

Rapporten togs upp vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott och resulterade i att miljö-och byggnadsnämnden får rapporten för att ta ställning till att eventuellt bland annat justera avgifter.

Näringslivsutskottet får också rapporten och med uppgift att ge förslag på åtgärder för ytterligare förbättringar. I de intervjuer som gjorts med företrädare för organisationerna i det lokala näringslivet fick Säters kommun relativt goda omdömen. Men det finns önskemål om ytterligare näringslivsinsatser, bland annat ökad satsning på att marknadsföra kommunen. I stället för att delta i en rad projekt bör kommunen koncentrera resurserna på att ha en resursperson på heltid som arbetar med marknadsföring av kommunen, var en av synpunkterna.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons