Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter vill ha tillbaka förlorad fana

Annons

I flera år har Nils Hagström, Säter försökt att få tillbaka Säters kompanis fana som användes vid Stora Daldansen i mitten på 1700-talet.

Förutom att Dalkarlarna fick stryk blev gubbarna från Säters socken av med sin fana. Den finns nu på armémuseum i Stockholm.

Det är den 11 juni 1743 när drygt 4 000 Dalkarlar marscherar mot Stockholm.

Dalfolket hade tröttnat på det regerande Hattpartiet och beslutat sig för att gå till Stockholm och "klippa vingarna av adeln och runka perukerna av herrarna".

Det är upprinnelsen till det som historiskt kallas för den stora Daldansen. I täten för upprorsmännen från Säters socken fladdrade Säters compagnies fana stolt i luften.

Budkavlar hade gått mellan socknar och byar och samlat folket mot den okänsliga adeln.

Ett dokument från den tiden,"Tibble-dokumentet" skrevs under på Tibble gästgivaregård i Kungsängen den 19 juni 1743 och vittnar om att avsikterna från Dalkarlarnas inte var att ta makten. I "undersåtlig vördnad" ville man ha svar på några frågor som låg bakom missnöjet.

Efter flera år av missväxt och import av spannmål med stigande tullar sköt priserna i höjden. Den stora handeln med Norge ströps av politiska skäl. Lägg därtill undernäring, kriget mot Ryssland och sjukdomar som bland annat rödsot så har vi en bild av hur människor hade det före upproret.

Kriget mot Ryssland hade krävt 281 Dalkarlars liv vid ett enda slag och de 500 män som nyrekryterats till Dalregementet vägrade att gå ombord på det fartyg som skulle föra dem till Finland och kriget.

Myteriet slogs ned och männen fördes iväg till Finland.

Även den Stora Daldansen slogs ned med vapenmakt. Och dalkarlarna tvingades hem med svansen mellan benen. Var tionde upprosman återsåg aldrig hembygden.

Nu är frågan hur Säter ska få tillbaka sin fana?

- Kanske det går att göra en kopia av den, säger Nils Hagström.

Tidningen har varit i kontakt med Armémuseum och fått adress till ett företag som kopierar fanor.

Frågan är bara om Säterborna vill ställa upp med pengar för att "få hem" fanan igen?

Litteratur: Dalarna genom 2 000 år av Hakon Alberg.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons