Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säter stöttar Farled Dalarna

Annons

Säters kommun är beredd att stötta projektet Farled Dalarna i första fasen med egna insatser värderade till totalt 80 000 kronor fördelat på två år.
Det beslöt kommunstyrelsen vid höstens första sammanträde.
Insatserna kan bestå i olika arbeten längs älven.
Huvudman för projektet Farled Dalarna var från början Gagnefs kommun. I somrars togs beslutet om att utöka det till ett länsprojekt.
Från början planerades att skapa en tio mil lång vattenled längs Dalälven från Orsa i norr via Orsasjön och Siljan till Borlänge. Men Dalälven flyter många mil längre än till Borlänge, förbi kommunerna i södra Dalarna. Med trailing, att ta upp båtarna på trailer och sätta i dem på nya ställen vid passager av till exempel kraftverk, kan färden fortsätta längs älven söderut genom länet.
Projektet har inget med Dala Kanal att göra. Här handlar det om att använda älven och länets stora sjöar med anknytning till älven för passagerar-och turisttrafik.
Förutom tio Dalakommuner finns Mittdalarna, Region Siljan, Region Dalarna, länsstyrelsen, länsarbetsnämnden, samt Västmanland-Strömsholms kanal AB med i samarbetet.
Samarbetet med Strömsholms kanal är avsett med tanke på möjligheten att frakta båtar mellan Dalälven Strömsholms kanal i Smedjebacken.
Dalälven sträckning går i drygt två mil genom Säters kommun. På sträckan finns två kraftverk, Skedvi kraftverk och Långhag, där trailing måste ske, men däremellan finns fina älvsträckor och goda möjligheter att kunna få ett uppsving för verksamheter beroende av besökare.
Detsamma gäller också inom Hedemora kommun.


ROLAND BERG

Mer läsning

Annons