Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satelliter hjälper oss navigera med centimeterprecision i Dalarna

Annons

Med hjälp av ett nationellt nät av stationära satellitmottagare är det nu möjligt i Dalarna att navigera och bestämma positioner med centimeterprecision.

Det nya systemet innebär fördelar till exempel vid inmätning av fastigheter och dokumentation av vatten- och avloppsledningar.

Andra användningsområden är maskin-styrning vid anläggningsarbeten och när man ska bestämma olika positioner inom lant- och skogsbruk.

I hela Sverige finns i dag cirka 120 stationära satellitmottagare varav tio stationer finns i Dalarna

Med hjälp av bland annat finansiella bidrag från lokala myndigheter och företag skedde under 2005 en utbyggnad av tjänsten till Dalarna. Här togs systemet i bruk islutet av året.

I korthet fungerar systemet så att satellitmottagarna kontinuerligt registrerar signaler från GPS-satelliter. I och med att man låter flera referensstationer samverka i ett nätverk behöver inte stationerna vara så tätt placerade. 60-70 kilometer emellan varje station räcker. Från referensstationerna sänds sedan data till till en beräkningsserver på Lantmäteriverket i Gävle och därifrån distribueras korrektionsdata till användarna via GSM och mobilt internet.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons