Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS ställer in trafik i morgon

Annons

SAS konkurrenter sätter in extraplan, Swebus fler bussar och SJ:s tåg är fullbokade. Under tiden försöker SAS och facket att nå ett avtal för kabinpersonalen.

Finns inte ett sådant i morgon bitti bryter strejken ut.

Redan ett knappt dygn innan strejkvarslet skulle träda i kraft tvingades SAS att ställa in all inrikestrafik och den mesta utrikestrafiken för fredagen. Med det beslutet skickade Anders Ehrling, vd vid SAS Sverige, cirka 20|000 passagerare till konkurrenterna.

SAS ville och kunde inte förhandla vidare under dagen och hoppas att en överenskommelse skulle hindra en strejk. Om den ändå skulle bryta ut i morgon bitti skulle tusentals resenärer bli utan flyg med mycket kort varsel.

SAS koncernchef Mats Jansson liknar konflikten med kabinpersonalen i Sverige vid en existentiell kris för hela koncernen. I kronor kostar den under fredagen 20 miljoner.

Tjänstemannafacket HTF ger SAS skulden för att avtalsförhandlingen lett till inställd trafik. Parterna hade aldrig behövt hamna i någon tidsnöd om SAS hade varit villigt att förhandla tidigare, anser förbundets förhandlingschef Tommy Mases.

HTF ser inte striden som en lönefråga utan en fråga om raster, lediga helger och andra villkor.

TT: Vad är det då i HTF:s krav som SAS inte vill acceptera?

Tommy Mases vill inte kommentera SAS påstående att HTF lämnat en kravlista med 38 punkter och att de skulle kosta bolaget lönehöjningar motsvarande 25 procent per år. Han vill inte heller säga om de kabinanställda vill ha mer än andra grupper fått. Men han låter förstå att förväntningarna är höga.

TT

Mer läsning

Annons