Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskolans kompetens ska öka

Annons

På onsdagen samlades 380 deltagare till särskolans rikskonferens som då invigdes i Borlänge.

- Särskolans elevantal ökar stadigt och därför måste vi också öka kompetensen inom den, fastslog kommunalrådet Kenneth Persson när han invigde konferensen.

Rubriken för särskolans rikskonferens är "Lilla vän, finns det plats för dig?" En fråga som syftar att sätta fokus på problemet med att ge särskolans barn och ungdomar en funktion att fylla i samhället.

Något som ställer krav på såväl stat som kommun, vad gäller utbildning, och näringslivet, som ska tillhandahålla lämpliga arbeten och praktikplatser.

Visserligen har man i Sverige lyckats tvätta bort särskolans institutionsstämpel och istället integrerat den i den vanliga grundskolan och på den vägen ge eleverna en förstärkt självkänsla och identitet.

Och den utvecklingen bör drivas vidare ansåg Kenneth Persson i sitt inledningsanförande.

- Vi vet numera att en människas begåvning inte sitter i förmågan att tala utan kan yttra sig på många olika sätt. Det har särskolornas arbete gett många bevis på.

- Antalet elever vid särskolan kommer dock att öka kraftigt i antal under de närmaste åren och det gör att samhället måste sätta in mer kompetens där för att möta kraven. Det är i dag en mycket viktig fråga för oss politiker att hålla levande, menade Persson.

Konferensen fortsätter under torsdagen och då hålls bland annat en paneldebatt där representanter för näringslivet ingår.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons