Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskola på Räfsnäs om Skolverket säger ja

Annons

Det var i mars månad som tidningen presenterade Baenas ambitiösa planer på att starta en särskola på gymnasial nivå ute vid den natursköna Räfsnäsanläggningen. Baena, som har tidigare erfarenhet som bland annat rektor för en särskola, gick först ut med ett erbjudande till VBU. Men där blev det kalla handen med hänvisning till ekonomin. Samtidigt ifrågasattes om kvaliteten skulle kunna upprätthållas.

Baena lät sig dock inte nedslås utan beslutade att köra projektet vidare i egen regi. Han är fylld av framtidsoptimism.

- Jag tycker att ungdomar som har det litet svårare än andra är värda att få chansen till en bra utbildning. Här skulle jag kunna ge dem en unik möjlighet att få kunskaper så de kan överleva i framtiden, säger Baena som betonar att hans planerade gymnasieskola ska få en stark inriktning på utbildning och träning i olika praktiska yrken.

- Min målsättning är att utbildningen ska vara individuellt anpassad och att alla elever ska kunna vidareutveckla sina personliga förutsättningar, fortsätter han.

Bland ämnen som blir aktuella nämner han till exempel matlagning, odling av grödor, blomster och trädgårdsskötsel. Det ska också handla om att lära sig sköta olika typer av redskap och utföra varierande praktiska göromål.

- Det skulle vara mycket märkligt om det inte blir ett ja från Skolverket. Jag är lärare och rektor i botten och har all den behörighet som krävs för att starta verksamheten. Dessutom finns här de lokaler och den anläggning som behövs för att vi ska kunna göra ett bra jobb.

Baena låter vidare förstå att många föräldrar varit i kontakt med honom och uttryckt glädje över att han har tagit detta initiativ.

Han har också blivit kontaktad av flera lärare som är intresserade av att få anställning om och när hans gymnasium blir verklighet.

- Jag har flera kandidater som står på kö för att få börja. Det är verkligen uppmuntrande, slutar Rafael Baena.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons