Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskild syssloman för trätan i Grangärde

Annons

En så kallad särskild syssloman kommer att utses för att leda verksamheten i Saxhyttans Samfällighetsförening.

- Detta är något mycket ovanligt, säger Lars Gustafson, avdelningsdirektör vid länsstyrelsens rättsenhet.

- Jag har varit inblandad i den här typen av ärenden i cirka tio år och kan bara påminna mig ett fall under den tiden. Det var för några år sedan då vi utsåg en särskild syssloman för en vägförening i Falutrakten, berättar Gustafson.

Det är den av Saxhyttans Samfällighetsförening anlitade Faluadvokaten Lars-Göran Eriksson som i brev till länsstyrelsen begär att särskild syssloman utses.

Eriksson vill att länsstyrelsen utser särskild syssloman enligt lagen om förvaltning av samfälligheter. Sysslomannens uppgift blir att utgöra styrelse och i den egenskapen företräda föreningen till dess att ny beslutsför styrelse utsetts. Sysslomannen får se till att medlemmarna kallas till ny årsstämma där bland annat val av styrelse kan ske.

- Ja, det ingår i en sysslomans uppgifter att ordna med ny styrelse. Inga formella krav ställs på en syssloman men det är förstås en fördel om personen är bosatt i trakten. Det gäller för oss att hitta en lämplig person och vi kommer att behandla ärendet skyndsamt, framhåller Lars Gustafson.

I bästa fall skulle det alltså kunna hållas en ny årsstämma redan under försommaren?

- Teoretiskt är det tänkbart, svarar Gustafson.

Som NLT tidigare skrivit har Björn Henriques, medlem i samfällighetsföreningen, i två omgångar under vintern och våren stämt föreningen vid fastighetsdomstolen i Falu tingsrätt. För att komma framåt vill föreningen hålla en ny årsstämma där nyval av styrelse kan ske.

Mauritz Bropetters, som valdes som ordförande vid stämman i mars, har i samtal med NLT inte uteslutet att en ny årsstämma även kommer att behandla grundfrågan i "Sockenstugebråket"; vilket pris föreningen ska ta ut av kyrkan för marken vid Sockenstugan.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons