Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sars-epidemin stoppade stor ceremoni

Annons

I december firades drifttagningen av den första HVDC-polen med fyrverkerier och stor uppmärksamhet av den kinesiska ledningen. Ludvikas ingenjörer fick välförtjänt uppmärksamhet

Då var allt frid och fröjd i Kina. Nu ett halvår senare har Sarsepidemien gjort att Kinas tredje turistmål, det gigantiska dammbygget inte längre drar tusentals besökare om dagen.

- Den 1 juni skall den väldiga Three Gorges dammen börja fyllas. Det kommer att gå på mindre än två veckor att fylla upp till 140 meter, som blir nivån under några år framöver. Man hade förstås planerat för en ceremoni när dammluckorna stängs, men den har nu ställts in på grund av Sars, berättar Lagerkvist.

Dammen är en 2,4 kilometer och 185 meters hög betongkonstruktion. Man har fortfarande kvar att bygga södra delen av dammen. Uppdämingen som sker nu är möjlig tack vare att man byggt en temporär damm.

- En nätt liten konstruktion på en kilometer betong. Det är gigantiska proportioner överallt. En stad för 200 000 människor har byggts i närheten av dammen. Generatorhallen är en kilometer lång byggnad som rymmer fjorton enheter, var och en stor som ett femvånings hyreshus.

- Vid sidan av dammen finns det enorma slussar för större flodbåtar. Dessutom har man byggt en hiss för "småbåtar" upptill 3 000 ton.

De två första generatorerna av totalt 26, skall vara i drift till september och ytterligare två blir klara till årsskiftet. Det är först när dessa generatorer kommer igång som det finns tillräckligt mycket elenergi för att köra ABB:s nybyggda HVDC-stationer på full effekt, 3 000 megawatt.

- Var och en av de två överföringarna vi bygger skall förse 15 millioner människor i Kina med el, berättar Lagerkvist.

Till julen förra året blev vi klara med första fasen av HVDC-överföringen till Shanghai och satte världsrekord i överförd effekt, 1 500 megawatt.

- Under våren har vi kört igång resten av anläggningen och allt har gått bra. Numera är sådana effektnivåer nästan vardagsmat och vi har till och med slagit nya rekord vid några tillfällen, berättar projektledaren.

Sedan början på maj körs hela HVDC-överföringen i provdrift.

- När provdriften startade blev det som vanligt, får man lov att säga, inslag i tv och tidningar här i Kina. Om allt rullar på som nu så räknar vi med att kunna överlämna stationerna till kund i juni.

- Vårt andra stora HVDC projektet från Three Gorges, det som mynnar ut i Guangdong, går också framåt väldigt bra och det planeras just nu för fullt för drifttagningen i höst. Vi utfäste ju oss att klara en mycket tuffare tidplan för det projektet jämfört med det första och nu ligger vi till och med lite före, säger Lagerkvist och många av Ludvikaborna som varit med om att bygga upp det första projektet kommer att stanna kvar i Kina även för nästa del.

Sars-situationen i Kina förbättras nu dag för dag tack vare de drastiska åtgärder som vidtagits, men än är det för tidigt att blåsa faran över.

- Inget fall har inträffat bland någon av ABBs tusentals anställda här. Tre av våra HVDC-stationer ligger i provinser som i stort sett inte drabbats alls. Den fjärde ligger i Guangdong, och där evakuerades personalen tillfälligt i april, men har nu återvänt då läget förbättrats.

ABB:s personal har på plats i Kina först upplevt hur betydelsen av Sars tonades ned:

- Våra kinesiska vänner tyckte att vi var ganska mjäkiga som brydde oss. Sedan kom en helomvändning i april och inom loppet av ett par veckor infördes drastiska åtgärder. Man kan i dag inte åka någonstans i Kina vare sig väg, järnväg eller flyg utan att det kontrolleras om man har feber, säger Mats Lagerkvist.

ABB har infört ett antal åtgärder för att minska risken för spridning, till exempel restriktioner för att mimimera resande och möten.

- Alla har fått ansiktsmasker och arbetsplatserna desinficeras Vi har också kommit överens med vår kund att tills vidare inte ha några möten. I stället kommunicerar vi med telefon och e-post.

Sars påverkar hela Kina:

- Vid min senaste resa till Beijing var vi 50 passagerare på ett plan som rymmer 300. Ankomsthallen på Beijings flygplats ekade i stort sett tom. En normal dag myllrar det av tusentals personer. Under den fortsatta resan till Shanghai kontrollerade man allas temperatur fem gånger. Vi var 15 passagerare på planet och folk i rymddräkter mötte en när man gick av. Det hela tedde sig lätt surrealistiskt, tyckte Lagerkvist.

Och förhoppningsvis så har Kina fått kontroll över Sars och Lagerkvist hoppas att affärerna tar fart i gen:

- Nästa stora HVDC-överföring skall föra kraft från den södra delen av Three Gorges dammen till Shanghai. Det projektet skall handlas upp nästa år och ska vara i drift till 2007. Alla spelare på HVDC-arenan vill naturligtvis vara med och slåss om den godbiten.

- Kineserna funderar just nu på hur upphandlingen skall gå till. Regeringen i Kina vill att en allt större del av utrustningen i kommande projekt tillverkas lokalt i landet men nyckelkomponenter och projektledning kommer nog fortfarande att komma från Ludvika om ABB kniper ordern, säger Mats Lagerkvist förhoppningsfullt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons