Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särnatrio siktar mot läkarbanan

Annons

Det faktum att tre unga killar från Särna satsar på läkarutbildningen är imponerande. Åtminstone sett till ett invånarantal på bara drygt 1 200 invånare.

Tre idrottsintresserade killar som visar att de grundkunskaper de fått hemma i Särna räcker för att ge sig i kast med den tuffa utbildningen.

"Tobbe" Olsson, som är äldst i gänget med sina 24 år, var först att påbörja studierna vid Karolinska i Stockholm.

- Jag börjar nu min fjärde termin och har i sommar jobbat som undersköterska på distriktsläkarmottagningen, säger "Tobbe".

Vägen till läkaryrket är lång. Först fem och ett halvt års utbildning, sedan 18 månaders praktik för att bli så kallad AT-läkare. Därefter väntar ytterligare fem års studier för att bli specialist. Sammanlagt handlar det alltså om tolv års studier, något som Göran Eriksson nu har framför sig.

- Jag börjar studera den här terminen, säger Göran, som av Tobbe och Daniel kallas för "rookie". Trion faller lätt in i idrotts-termer.

Daniel gick ifjol ut skidgymnasiet i Sveg och då med bästa tänkbara betyg.

- Sista månaderna slet jag för att få bästa betyget även i musik, men trots det räckte det inte för att komma in vid första försöket, säger Daniel.

Med lite tur kom han till sist in på läkarutbildningen i Umeå. Där har han nu klarat första terminen.

Hur kom det sig då att tre idrotsintresserade killar från Särna inte tvekar att satsa tolv år på studier.

- Intresset för att söka läkarutbildningen fick jag när jag gick räddningsgymnasiet i Falun. Där hade vi en mycket intressant läkare som lärare. Hans berättelser väckte mitt intresse, säger Göran.

Daniel Wästerlund har läkarpåbrå genom pappa Stig-Arne.

- Han är säkert ganska glad över mitt val, men har inte styrt mig, säger Daniel.

- För det första vet ju ingen av oss om vi orkar eller klarar av hela utbildningen, men ambitionen finns. För egen del har jag alltid varit intresserad av att jobba med människor. Jag började på en civilingenjörsutbildning, men matten var inte min grej, säger Tobbe.

- Däremot är det klart att jag påverkats av Stig-Arne, tillägger han.

Göran Eriksson vet inte riktigt vad som väntar, men säger som Tobbe att matte knappast var hans grej.

- Jag har alltid varit mer intresserad av kemi och biologi. Sedan har jag hört att läkarutbildningen är intressant och därtill har Tobbe bekräftat det, säger Göran.

När det första steget av utbildningen är avklarad, väntar valet av område för att specialisera sig. Vad ska det då bli av trion?

- Jag vet inte så väl vad som väntar men i nuläget lockar forskning, kanske med inriktning mot dopning, men jag kommer säkert att hinna ändra mig många gånger, säger Göran Eriksson.

- Nu har jag insett hur mycket det finns att välja på, men kanske något med inriktning mot idrottsskador eller kirurgi kanske, funderar Daniel.

- Jag har hoppat från det ena alternativet till det andra. Först var jag inne på idrottsläkare, sedan ortopedi för att därefter lockas av barnläkare och nu senast narkos, säger Tobias.

- Jag bävar redan för den dag då jag ska välja område.

- Det som är så fantastiskt är att man aldrig blir fullärd. Ibland tystnar professorerna på föreläsningarna, då har de nått den kunskapsgräns som finns för närvarande, säger "Tobbe".

Om trion är osäker om utbildningens inriktning de sista åren så är de överens om en sak.

- Att bli läkare i Särna blir nog svårt, åtminstone de första åren efter slutförd utbildning.

Däremot klappar hjärtat för Särnabygden hos trion som sommarjobbat i bygden. Tobbe på distriktsläkarmottagningen, Daniel har satt plant medan Göran haft Dalarnas högsta jobb eftersom han skött serveringsstugan vid Rörsjöarna på Fulufjället på 900 meters höjd.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons