Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särna sänker kyrkoavgiften

Annons

Förra året höjde Särna församling kyrkoavgiften, som tidigare hette kyrkoskatten, med tio öre. Anledningen till detta var att man hade stora utgifter för utvidgningen av kyrkogården som genomförts. Nu är en del av dessa utgifter avklarade och när ränteläget dessutom är så gynnsamt ansåg man att det nu finns utrymme för en sänkning.

Sammanlagt har församlingen investerat omkring tolv miljoner kronor under 25 år i de båda kyrkorna, församlingshemmet och kyrkogårdarna.

- Det gör att vi nu står väl rustade att möta framtiden, säger kyrkoherde Per Boreklev, som också är herde i Idre församling.

Särna och Idre församlingar planerar, som tidningen tidigare berättat, för ett gemensamt pastorat och avgiftssänkningen är en del i arbetet med att "harmonisera" de båda församlingarnas ekonomier.

- Att vi ekonomiskt går i hop med Idre på detta sätt betyder inte att vi kommer att avskeda folk. Men när vakanser uppstår har vi lättare att uppnå effektivitetsfördelar i ett pastorat, säger Bertil Jansson, som är kyrkorådets ordförande. Efter ett samgående på den ekonomiska sidan kommer de båda församlingarna fortsatt att ha var sitt kyrkoråd som väljs av medlemmarna direkt.

Den föreslagna avgiftssänkningen på 15 öre betyder omkring 225 kronor för en person med 150 000 kronor i årsinkomst.

Definitivt beslut om en sänkning av kyrkoavgiften fattas på kyrkofullmäktige 11 november.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons