Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy vann som väntat

Annons

Högerkandidaten Nicolas Sarkozy vann presidentvalet i Frankrike, enligt flera vallokalsundersökningar som citerades av belgiska medier.

Enligt tv-bolaget RTL:s webbsida fick Sarkozy 53_55 procent av rösterna.

RTL hänvisade vid 18-tiden på söndagen till uppgifter ur vallokalsundersökningarna från opinionsinstituten IFOP, CSA och Ipsos. I Frankrike fick inte resultaten av undersökningar redovisas förrän vallokalerna hade stängt klockan 20. Motkandidaten Ségolène Royal fick 45_47 procent enligt undersökningarna. Valdeltagandet beräknades av instituten till 85_86 procent.

Det hade varit en skräll om Sarkozy inte tagit hem spelet i en valrörelse där de sista opinionsmätningarna gett honom i trakten av 53_54 procent från väljarna. Han ökade sitt försprång efter veckans maratonduell i tv med Royal.

I första rundan av presidentvalet för två veckor sedan slog de båda ut tio andra kandidater. Sedan dess har de lagt mycket kraft och övertalningsförmåga på att försöka få den knappa femtedel av väljarna som röstade på mittenkandidaten Francois Bayrou att ta deras parti i andra omgången. Bayrou valde emellertid inte öppet läger, något som annars kunde ha fått avgörande betydelse för den avgörande valomgången.

Många jämförelser har gjorts mellan Sarkozys ekonomiska program och de omvälvningar som den brittiska, konservativa premiärministern Margaret Thatcher en gång orkestrerade. Där låg tonvikten på marknadsreformer och hårda tag mot fackföreningar. Sarkozy vill till exempel införa krav på medlemsomröstningar vid strejker.

Enligt en brittisk historiker, intervjuad av nyhetsbyrån AFP, existerar det dock ingen sådan varelse som en fransk Thatcher.

Historikern, Robert Tombs vid Cambridgeuniversitetet, anser att de ekonomiska reformer som Sarkozy föreslagit närmast går att beskriva som naggande i kanten på den franska, statsinriktade sociala modellen.

Sarkozy tillträder den 17 maj och får brått inför viktiga EU-förhandlingar och parlamentsvalet i juni.

TT

Mer läsning

Annons