Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy skördar politisk frukt

Annons

Frankrikes president reser till Libyen för att skörda frukterna av frigivningen av de bulgariska vårdarna: hjälp mot terrorism och illegal invandring till Europa, men också lukrativa avtal mellan Frankrike och Libyen.

Nicolas Sarkozy väntas anlända till Tripoli i kväll för samtal med ledaren Muammar Gaddafi. Resan sker bara ett drygt dygn efter det att de bulgariska fångarna flugits till Sofia i det franska presidentplanet i sällskap av presidentens hustru Cécilia Sarkozy.

Enligt den libyska regeringen finns planer på avtal med Frankrike om exempelvis energi, säkerhet, utbildning, migration, hälsa och forskning.

Officiellt är presidentens besök i Libyen en "politisk resa", med syfte att visa att de löften om normaliserade relationer mellan EU-länderna och Libyen som gavs i utbyte mot de bulgariska sjukvårdarna, verkligen kommer att hållas.

Dessutom ska "slutnotan" för frigivningen redas ut. Sarkozy uppger att inga pengar har betalats i utbyte mot fångarna, men det är en sanning med modifikation. Franska medier skriver att pengarna till de hiv-drabbade barnens familjer visserligen betalas ut av en libysk fond _ men att utbetalningen har formen av ett lån som EU ska betala igen.

Franska diplomater uppger Sarkozy under besöket kan nå ett avtal om att sälja franska stridsplan till Libyen _ ett avtal Paris strävat efter sedan 2006, men som hindrats av västvärldens diplomatiska utfrysning av Gaddafis "skurkstat".

Samtidigt som euforin över de hemkomna bulgarerna lägger sig runtom i Europa, har kritiken mot EU:s plötsligt så välvilliga inställning mot Libyen börjat göra sig hörd.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch påpekar att tortyr och andra övergrepp är vanligt i Libyen. Flera ledarskribenter i europeiska tidningar skriver att EU betalat "blodspengar", och att Libyen ägnat sig åt utpressning. Eller som den österrikiska tidningen Kurier skriver:

"Glädje i Sofia, flin i Tripoli".

TT

Mer läsning

Annons