Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy lämnar franska regeringen

Annons

Frankrikes inrikesminister Nicolas Sarkozy lämnade regeringen på måndagen för att helt koncentrera sig på kampanjen inför presidentvalet den 22 april

Den 52-årige Sarkozy har kritiserats för att han inte avgått tidigare. Kritikerna har hävdat att han utnyttjat sin position som inrikesminister till att profilera sin kandidatur till presidentposten.

Ny inrikesminister blir Francois Baroin, som hittills varit regeringens ansvarige för franska områden "på andra sidan haven".

Även hälsovårdsminister Xavier Bertrand, som är Sarkozys talesman, avgick på måndagen.

Sarkozy hävdar att han under sina fyra år som inrikesminister har åstadkommit en kraftig minskning av brottsligheten, men oppositionen anser att det påståendet bygger på friserad statistik.

Framför allt har Sarkozy gjort sig känd för sina hårda tag mot illegala invandrare och är djupt hatad i invandrardominerade storstadsförorter för polisens bryska framfart under ungdomskravallerna hösten 2005.

Nicolas Sarkozy leder i opinionsmätningarna inför presidentvalet, men övertaget varierar mellan olika mätningar. Enligt institutet Ifop, vars senaste siffror publicerades i söndags, skulle Sarkozy få 26 procent av rösterna i första omgången mot 25 procent för socialisternas Ségolène Royal och 22 procent för mittenkandidaten Francois Bayrou.

En annan mätning sammanställd av Ipsos ger Sarkozy 30 procent, Royal 25,5 och Bayrou bara 19.

Enligt båda mätningarna skulle Sarkozy besegra Royal i en andra omgång men förlora klart om han får möta Bayrou.

TT

Mer läsning

Annons