Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy ger aldrig upp Strasbourg

Annons

Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy tänker inte gå med på att flytta EU-parlamentet från franska Strasbourg:

Presidenten klargjorde sin uppfattning i samband med ett besök hos EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel på onsdagskvällen.

Vad Sarkozy tycker i denna fråga har betydelse eftersom alla medlemsländer måste säga ja om den nuvarande ordningen ska ändras.

Frankrike har veto och ingen av Sarkozys föregångare har varit i närheten av att ge upp Strasbourg som en av EU-parlamentets mötesplatser.

Han tillade att det faktum att EU-parlamentet sammanträder tolv veckor om året i staden vid floden Ill, på gränsen till Tyskland, inte är något slags gåva till Frankrike.

Sveriges nuvarande EU-minister Cecilia Malmström (fp) var som EU-parlamentariker med och samlade in över en miljon namn med krav på att Strasbourg skulle strykas som mötesort för parlamentet, och att allt arbete i stället ska ske i Bryssel.

Ett viktigt argument var att det beräknas kosta närmare två miljarder kronor om året att flytta parlamentariker, assistenter, annan personal och dokument mellan Bryssel och Strasbourg. Parlamentets administration ligger dessutom i Luxemburg.

Den franske presidenten, som hade flera av sina tunga ministrar med sig till Bryssel, sade att hans mål är att EU-ledarna ska enas om ramarna för ett förenklat EU-fördrag vid toppmötet i Bryssel 21_22 juni.

Frankrike och Sarkozy tänker inte på toppmötet ta upp sitt motstånd mot att Turkiet ska få förhandla vidare med EU om medlemskap.

TT

Mer läsning

Annons