Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy _ en av världens mäktigaste

Annons

Det var en rörd Nicolas Sarkozy som talade till sina anhängare efter söndagens seger i det franska presidentvalet.

Rösten stockade sig bitvis när Sarkozy för första gången tog till orda inför sina jublande anhängare i egenskap av tillträdande president.

Han sände också en signal till socialisternas kandidat Ségolène Royal och hennes väljare, genom att tala om sin respekt för hennes idéer.

Inte nog med att Sarkozy valts med omkring 53 procent av rösterna _ han kan också glädjas över att ha blivit vald av ett mycket stort antal fransmän. Över 85 procent av de röstberättigade gick till valurnorna.

Segern var naturligtvis inte helt oväntad _ sedan januari har samtliga opinionsmätningar korat honom som vinnare.

Senare på kvällen skulle en stor segerfest hållas på Place de la Concorde i centrala Paris. Där hade redan tidigare på kvällen en scen börjat byggas för att bland annat ta emot flera av de franska artister som funnits med under Sarkozys valmöten.

Sarkozy själv väntades dra sig tillbaka från det politiska rampljuset för första gången på flera månader.

President Jacques Chirac lämnar inte över nycklarna till Elysée-palatset åt sin efterträdare förrän den 16 maj och Sarkozy har redan tidigare meddelat att han direkt efter en eventuell seger skulle dra sig tillbaka ensam, eventuellt till ett kloster för att under några dagar vila upp sig efter den intensiva valrörelsen och förbereda sig mentalt för sina nya uppgifter.

Förloraren Ségolène Royal erkände sig besegrad bara några minuter efter det att vallokalsundersökningarna hade gett Sarkozy segern.

Hon sade att en förutsättning för att Socialistpartiet ska kunna segra i kommande val är att det ingår nya allianser och förnyar sin politik. Hon önskade också "republikens nästa president" lycka till.

TT

Mer läsning

Annons