Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårade och dödade i flyktingläger

Annons

Libanesiska soldater besköt i dag den al-Qaidainspirerade milisen för tredje dagen i rad i det palestinska flyktinglägret i norra Libanon, uppgav ögonvittnen.

Den senaste striden inleddes i gryningen. Sjukvårdare inne i det palestinska lägret vädjade om att striderna skulle avbrytas eftersom det låg sårade och döda på gatorna.

I tv syntes rök stiga upp från flyktingstaden, där omkring 40|000 palestinier bor.

I måndags sade palestinier inne i lägret att tusentals människor flytt från de värst utsatta områdena i utkanten av Nahr al-Barid för att försöka ta skydd längre in bland husen.

Premiärminister Fouad Sinioras regering har uttryckt fast beslutsamhet att "göra slut på" Fatah al-Islam. Gruppen tros bestå av bara ett par hundra man med bas i Nahr al-Barid.

Minst 20 milismän, 32 soldater och 27 civila har hittills dödats sedan striderna mellan armén och Fatah al-Islam bröt ut i tidigt söndags. Det är det värsta stridsutbrottet sedan inbördeskriget mellan 1975 och 1990.

55 regeringssoldater har också skadats.

Enligt palestinska källor har över 150 människor skadats och dussintals hus förstörts i lägret.

Sent i går erbjud Libanons regering vapenvila i sin konfrontation med islamisterna i norra Libanon. Samtidigt exploderade en bomb i Beirut.

Erbjudandet följde indirekta förhandlingar mellan armén och islamiströrelsen Fatah al-Islam där en sunnimuslimsk organisation fungerat som medlare.

Striderna mellan libanesisk militär och islamistmilis i ett palestinskt flyktingläger väcker stor oro i Libanon. Sent på kvällen exploderade en bomb i exklusiva köpcentrumområdet Verdun i västra Beirut och skadade minst tio personer.

Fatah al-Islam har bara ett par hundra beväpnade medlemmar och saknar brett stöd bland libaneser i gemen. Men gruppen, som bildades i fjol, tycks ha gott om vapen och vara väl organiserad. Den anklagas ha kopplingar till al-Qaida och för att vara stödd av Syrien. Dessutom antas Fatah al-Islam ha kontakt med andra militanta grupper i andra palestinska flyktingläger.

Libanons armé har inte rätt att gå in i lägren, enligt ett avtal från 1969 som förbjuder arméintrång i samtliga tolv palestinska flyktingläger i landet.

Våldsutbrottet visar hur instabilt läget är i Libanon efter de politiska mord som skakade landet 2005 samt fjolårets krig mellan Israel och Hizbollah-gerillan.

TT

Mer läsning

Annons