Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara trivs som chef

Annons

- Frågan är hur man definierar ordet karriär. Slår man upp ordet karriär i en ordlista så lär det betyda levnadsbana. Jag har inte satt upp något konkret mål på hur långt jag ska komma i min karriär, säger Sara Jons.

Hon utbildade sig till kemiingenjör, kom till Grycksbo pappersbruk och blev utvecklingsingenjör.

Sara Jons hoppade sedan över till att arbeta med teknisk service. Arbetsuppgiften innebar att hon lärde sig hela produktionskedjan och hade kontakt med kunder. Det var erfarenheterna från det jobbet som kvalificerade henne till att få arbete inom Stora Enso support team och produktivitetsprogrammet. Ett arbete som Sara Jons hade i två år innan hon nyligen blev chef för teamet som består av elva personer från Finland, Sverige och USA.

- Det låter som man håller på med nedskärningar. Men det är faktiskt tvärtom, säger Sara Jons och berättar om arbetet med att hjälpa och förbättra produktionen på Stora Ensos pappersbruk.

- Vi utbildar personal på de olika bruken så att de själva kan bli problemlösare och justera de problem i produktionen som kan uppstå, berättar Sara Jons.

När tidningen avtalar tid för den här intervjun befann sig Sara Jons på Frankfurts flygplats och var på väg till Portugal. Det är ett liv på flygplatser som hon är van vid. Det blir ofta uppdrag i Finland, Sverige, Portugal, USA och Kina

Förra året bodde hon i tre månader tillsammans med en kollega vid Stora Ensos pappersbruk i kinesiska Suzhou. Under den tiden träffade hon sin man Tomas bara två veckor.

- Arbetskompisarna är som en andra familj. Ja, i bland som en första familj. Därför kan jag i bland sakna tiden då man bara var en i teamet. Nu är jag chef och måste fatta beslut.

Sara Jons erkänner att tiden som chef har andra fördelar än bara möjligheten att utvecklas som människa på jobbet. Nu blir det färre resor och hon får mer tid för livet på hemmaplan.

- Bara en sådan sak som att Tomas och jag får möjlighet att tillsammans åka till jobbet. Det känns lyxigt, säger Sara Jons och tänker på det röda huset vid Boda Kyrkby och trädgården, som är en av hennes stora intressen.

- När jag är borta är det Tomas som får sköta trädgården och annat praktiskt. Min man är min borg i tillvaron. Men usch, vad det låter, säger Sara Jons och skrattar.

Jo, hennes man är Tomas Jons. Mannen som blivit känd i Skidsverige genom att arrangera bra skidtävlingar, som Svenska Skidspelen och vinterns SM-tävlingar i Idre.

Men det hinner inte Sara Jons tänka på när hon koncentrerar sig på sitt chefsjobb. Några kvinnliga förebilder har hon inte.

- Nej, jag tycker det mest är roligt att allt fler kvinnor vill ta chefsposter inom näringslivet. Det är ju så mansdominerat. Men annars tycker jag det finns både många kvinnliga och manliga chefer som är duktiga och krävande, säger Sara Jons, som sedan svarar på frågan vad hon gör om fem år.

- Då har jag nog fortfarande ett chefsjobb inom Stora Enso, som är ett stort företag med många möjligheter. Men samtidigt är inte karriären viktigare än familjen. Exempelvis så finns barn med i tankarna. Det är inget jag vill försaka.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons