Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara fick uppleva Indiens bakgård

Annons

Det är drygt två veckor sedan som Sara kom hem till Äppelbo efter praktikperioden i Indien. Hon tycker att det är skönt att vara tillbaka i tysta, rena Sverige, men samtidigt tänker hon väldigt mycket på upplevelserna i Indien.

- På nätterna drömmer jag om människor jag har träffat och saker som jag har sett, berättar Sara.

Sara som läser till socionom i Örebro gav sig iväg till den lilla indiska staden Trichy i sydöstra delen av landet för att lära sig mer om hur socialt arbete kan fungera i en annan del av världen. Hon besökte barnhem, förskolor och sjukhus. Det som berörde allra mest var barnens situation.

- Gatorna var fulla med barn utan någonstans att bo och jag har ett särskilt starkt minne av en liten flicka med hår som en enda stor tova som sliter i mig och är helt hysterisk för att hon vill ha mat. Det är sjukt att det ska behöva vara så.

En del av alla gatubarnen hamnar på barnhem och Sara besökte ett av hemmen. Där hade fyra vuxna ansvar över ett hundratal barn. Det var väldigt trångt, golvet var jordat och barnen hade inga leksaker.

- Men mitt i allt det där fruktansvärda fanns det ändå en glädje. Många barn var väldigt glada för det de har och de blev helt till sig när de fick leka med en bläckpenna som jag hade med mig. Sedan bryr de sig verkligen om varandra. Fyråringarna gick runt och bar på ettåringarna och de hittade på många lekar tillsammans.

Något annat som berörde Sara var när hon besökte byar som blivit totalförstörda av tsunamin 2004. Där var det fortfarande kaos. Folk bodde i tält och hade ont om mat, eftersom fiskebåtarna förstördes av jättevågen.

- Indien har fått en hel del biståndspengar efter tsunamin, men problemet är att det finns så mycket korruption i landet att pengarna inte har nått fram till alla som behöver dem.

Trots korruption och fattigdom är Sara väldigt glad för att hon åkte. Nu har hon fått perspektiv på saker och ting och hon skulle gärna åka tillbaka till Indien:

- Drömmen vore att arbeta med sociala frågor utomlands när jag är klar med utbildningen, säger hon.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons