Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara - en på hundra

Annons

Djurmoflickan har trots sin ålder - 27 år - inte mindre än 23 års teatererfarenhet. Slå det den som kan.

Vid fyra års ålder spelade hon Smurf och sedan har rollerna i Gagnefs Amatörteaterförenings uppsättningar avlöst varandra. Hon har deltagit i samtliga spel som uppförts på naturscenen vid Ängsholn i Gagnef, utom ett: Sommarens uppsättningar av Blodsbrand stod hon över.

Hon har även med sin teatergrupp Voksnebarn gett föreställningar både i Sverige och Norge.

Från augusti och fyra år framöver är det Teaterhögskolan som gäller.

- Det känns som att ha tagit hem högsta vinsten. Det är overkligt, säger Sara som knappt kan styra sin glädje, även om utbildningen inte blir gratis.

- Det blir till att ta lån. Men eftersom det handlar om en högskoleutbildning så är den i alla fall studiemedelsberättigad, konstaterar hon.

Sara har ägnat nästan all sin tid åt teater, men hon sneglar allt lite åt film också. Hon har en liten roll i filmen Miffo, som kommer senare i år.

- Den gav mig blodad tand. Det var "fruktansvärt" roligt att filma, tycker hon.

Hon säger att det finns tusen anledningar till att hon ägnar sig åt skådespeleri.

- Både teater och film är bra medier att nå ut till människor med. Jag vill ge folk upplevelser och tankeställare och det finns bra författare vars tankar jag ställer upp på, säger Sara och tillägger att skådespeleriet gör att hon får en möjlighet att ta en titt in i nya verkligheter.

- Man får ofta tänka om och det känns också väldigt meningsfullt, erkänner hon.

Hennes läromästarinna heter Gunilla Wennberg - amatörteaterföreningens spelförfattare och regissör med mera, med mera - och Sara säger att hon har Gunilla att tacka för allt:

- Utan henne hade jag inte stått här. Hon har uppmuntrat mig att gå vidare och hon fick mig att tro på mig själv, säger hon ödmjukt, precis så ödmjukt som Gunilla säger att Sara uppträder.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons