Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara, 83, vill ha mer hjälp

Annons

Hon bor i en stor villa och har svårt att själv sköta städningen.

- Hemtjänsten ställer upp med städning en timme var tredje vecka, men bara i två av rummen och i köket. När jag ringde och bad om en extra timmes hjälp för att få gardiner bytta, fick jag veta att personalen inte får göra sådant. Inte heller får personalen torka ovanpå skåp. Jag fick ta hit en städfirma och det kostade 2 550 kronor, berättar Sara, som är på sitt 84:e år, och som inte brukar vara rädd för att framföra sina åsikter om de äldres situation.

- Jag har dammat själv, så det ska bli riktigt gjort, men jag tycker inte om att det finns regler som gör att vi äldre inte får den hjälp vi behöver. Jag betalar skatt varje månad och tycker att jag ska få något för den. Eftersom jag inte har någon större ekonomi behöver jag inte betala för hemtjänsten, men jag anser ändå att jag borde få större hjälp än att personalen handlar åt mig två gånger per vecka och städar en timme i månaden, säger hon.

Hon anser att äldre ska få hjälp med allt sådant som de själva inte klarar.

- Jag har mattor i förrådet som jag inte får hjälp med att bära in, utan min grannes mamma som är lika gammal som jag hjälper mig med den saken. Hon hjälper mig också med trädgården, berättar Sara, som också skulle vilja att kommunen kör bort hennes kattsand, tomburkar, gamla tidningar och batterier.

- Det får jag betala andra för att få gjort. Vad ska vi ha hemtjänsten till egentligen? undrar hon och tillägger att hon inte klagar för sin egen del.

- Jag gör mig till tolk för alla i kommunen som har hemtjänst, säger hon.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons