Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Säpo trakasserar muslimer"

Annons

Den krisövning som inleds i Stockholm i veckan bidrar till en stigmatisering av muslimer, anser två ledande miljöpartister.

"Säkerhetspolisen ägnar sig konsekvent åt att trakassera muslimer och bidrar aktivt till att underblåsa islamofobin". Det skriver miljöpartisterna Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd i Stockholm, och riksdagsledamot Mehmet Kaplan på Dagens Nyheters debattsida.

Artikelförfattarna anser att den stora övning som Krisberedskapsmyndigheten inleder på onsdag fullföljer denna strategi. Cirka 4|000 personer deltar i övningen och scenariot kallas "terroristangrepp med massförstörelsevapen".

Terroristerna har fått det påhittade namnet "bogalandier". Dessa bor i miljonprogramsområden, deras religion är uppdelad i två huvudströmningar och de protesterar mot ockupation av helig mark i "Bogaland". "Parallellerna till muslimer och islam är inte särskilt långsökta", skriver Kaplan och Ruwaida.

De vill ha svar på frågan om varför Säpo inriktat sig på just muslimer och föreslår att en parlamentarisk granskningsnämnd för Säpos framtida arbete inrättas. Dessutom vill de upprätta en historisk granskningskommission om Säpos bevakning av muslimer.

TT

Mer läsning

Annons