Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo lämnar Dalarna

Annons

Innan årets slut ska Säpo ha minskat sin representation från 13 till åtta orter i landet. Totalt berörs ett tjugotal personer av omorganisationen.

- Men det innebär ingen personalminskning. Det handlar om att slå ihop till större enheter och satsa på mer slagkraftiga resurser. Visst finns det även ekonomiska skäl i bakgrunden, säger Nils Kärrlander, huvudenhetschef vid Säpo i Stockholm.

I fortsättningen kommer säkerhetsarbetet som rör Dalarna att utgå från Uppsala.

- Det gör att man tappar den lokala knytningen. Men det är klart att det är lättare att jobba om man är fler. En större enhet blir starkare, säger Bengt Samuelsson, som jobbat inom Säpo sedan 1984.

Han och en person till utgör Säpos representation i Dalarna, med säte i Falun. Deras arbete spänner över allt från kontroll av hur hemligstämplade dokument hanteras, till livvaktsuppdrag. De spanar på säkerhetshotande verksamheter och ger hotbilder till företag och myndigheter. De har polisens mest hemliga jobb, och håller de mer konkreta insatserna för sig själva.

- Mycket av arbetet är ungefär som att vara utredare på krim, säger Bengt Samuelsson.

Vad han ska göra när hans enhet läggs ned vet han inte. De möjligheter som finns för de berörda är att flytta till närmaste ort där Säpo finns, gå över till polisens öppna verksamhet eller, i vissa fall, att förtidspensioneras.

Vad tycker du om rikspolisstyrelsens beslut?

- Beslutet är taget, det är inte så mycket att säga om det. Men visst hade vi kunnat fortsätta att göra nytta här, säger Bengt Samuelsson.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons