Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo har höjt sin beredskap

Annons

Säpo har ingen kännedom om några attentatsplaner i Sverige eller utomlands inför den 11 september. Men beredskapen höjs ändå.

Säpochefen Jan Danielsson säger också till TT att det på sistone förekommit desinformation i medierna som oroar enskilda och förvirrar beslutsfattare.

- Vi har inte kännedom om några planer på attentat, vare sig i Sverige eller någon annanstans. Men det finns enligt vår bedömning en något förhöjd hotbild när det gäller internationell terrorism, men bara som en följd av årsdagen och inte av konkreta uppgifter, säger Danielsson till TT.

Den stora uppmärksamhet som ägnas attentaten i New York och Washington riskerar dock teoretiskt att locka enskilda så kallade ''copy cats'' och andra organisationer att ta tillfället i akt att skapa uppmärksamhet, enligt Säpos resonemang.

- Som en följd av de här generella farhågorna har vi också en viss skärpt beredskap. Då tänker jag i första hand på att flygplatssäkerheten har höjts. Sedan är det också en skärpt uppmärksamhet på vissa risksituationer, säger Danielsson.

Det gäller främst manifestationer kring årsdagen, men sannolikt också kring självklart potentiella mål.

Uppmärksamheten kring årsdagen av terrordåden har också föranlett medierna att med förnyad kraft rapportera om terrorismen. Delar av den rapporteringen har varit falsk, säger Danielsson. Han nämner speciellt uppgifter kring kapardramat i Västerås och dokument som på senare tid läckts från FBI.

- Det har förekommit en del desinformation som medierna har varit snabba att ta till sig.

Menar du då avsiktlig spridning av falska uppgifter?

- Jag vet inte riktigt vilka avsikter som funnits, men strax efter händelserna i Västerås spreds uppgifter där Säpo uppgavs som källa, och jag kan direkt förneka att Säpo lämnat uppgifter av den karaktären.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons