Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sant eller falskt i sexdjungeln

Annons

En stor del av ungas funderingar kretsar kring självförtroende och "hur man bör vara". Snacket går redan i väldigt unga åldrar, inte minst kring sex.

För den som inte själv är erfaren är det inte så lätt att veta vad som faktiskt är sant och vad som är rena lögner. Vi har ställt barnmorskan Ewa Tingvall inför över 20 påståenden, som många unga snurrar in sig i.

Hon svarar "sant" eller "falskt", samt ger en kommentar, så enjoy!

(Psst... med "sex" här menar vi samlag.)

Det är mycket skönare att ha sex utan kondom

Falskt. För tjejen svarar jag falskt, med undantag från att man vill att det ska vara nära. Killen... Okej då, sant. Men gör en lista med positiva och negativa saker. Man tar en stor risk då man skippar kondomen, såvida man inte vill bli gravid. Kondom är även det enda preventivmedlet för killar och det enda som skyddar mot könssjukdomar.

Killar kommer alltid först

Sant. I stort sett, inom tonårsgruppen, stämmer detta. Det här är också en anledning till att använda kondom, då det kan dämpa känslan lite.

Första gången är aldrig bra

Sant. Överlag, men det finns självklart undantag.

Tjejer har ingen g-punkt

Pass. Det här är en väldigt omdiskuterad fråga, något medicinskt vedertaget finns inte.

De flesta 16-åringar

har haft sex

Falskt. Hälften av alla tjejer mellan 16 och 16,5 år har haft det, respektive hälften av alla killar mellan 16,5-17 år. Siffrorna har legat still här i många år.

Tjejer är mognare än killar

Sant. (ett väldigt tveksamt svar). Mognare och mognare, tjejer kommer hit tidigare, men mognad? På det stora hela är tjejer kanske lite mognare, men det varierar.

Alla bögar har analsex

Pass. Jag vet ej, faktiskt, men många bögar använder sig av det. HIV ökar mest bland homosexuella, då slemhinnan är skörare i analen. (UNG vet att alla bögar inte har analsex)

I alla homosexuella förhållanden finns en kvinno- respektive mansroll

Pass. Handlar det om fördomar, eller?

Tjejer får mer sällan orgasm än killar

Sant. Bland tonåringar är det nog så, men jag tror att det blir bättre och bättre. Fler tjejer i dag kräver att få ut mer av sin sexualitet, det var vanligare förr att tjejer fejkade orgasm.

HIV smittas genom kyssar

Falskt. HIV smittas genom kroppsvätskor, blod samt från mor till barn.

Alla får orgasm i sömnen

Falskt. Det är ganska vanligt bland tonårskillar och händer någon enstaka tjej. Däremot är det vanligt att vakna lustfylld, när man haft sexdrömmar.

Alkohol gör sex bättre

Falskt. Nackdelarna här väger klart över. Så gott som alla ungdomar jag har pratat med, som har råkat ut för oönskade graviditeter eller könssjukdomar, har gjort detta i samband med alkohol.

Lesbiska tjejer använder alltid dildo

Pass. (UNG råkar även här sitta på informationen att så är inte fallet)

Personer över 65 år har inte sex

Falskt. Man kan ha ett otroligt fint sexliv när man är över 65, även om unga inte vill tänka på att gamla människor har det (skratt). Viagra behövs inte heller alltid, vilket många unga tror.

Alla killar gillar porrfilm

Falskt. Men jag vet att konsumtionen är hög. Jag tror att den är högst bland tonårskillar, men många tonårstjejer tittar också på porrfilm.

Alla tjejer stönar

Falskt. Rent fysiologiskt får man högre blodgenomströmning och högre andningsfrekvens, men det varierar väldigt mycket från tjej till tjej. Här tror jag att det finns mycket fake, just från porrbranschen.

Killar måste få utlösning regelbundet

Falskt. Man sprängs inte! Spermierna nytillbildas hela tiden, så en kille måste inte få utlösning. Däremot mår många bra av ett regelbundet sexliv.

Du märker alltid om du har fått en könssjukdom

Falskt. Klamydia, vilket är det vanligaste könssjukdomen, saknar så gott som alltid symptom. Även kondylom, herpes och HIV kan man gå med länge utan besvär.

HIV är dödligt

Sant. Själva viruset HIV utvecklas till aids, vilket är dödligt och ett samlingsnamn för många sjukdomar. Utan bromsmediciner leder HIV alltid till aids och immunförsvaret slås ut.

I de flesta förhållanden har man sex första månaden

Sant. Jag har inga direkta siffror, men av att prata med ungdomar så tror jag det. Detta om det rör sig om 16-åringar och äldre.

Alla tjejer blöder när de förlorar oskulden

Falskt. Det här handlar om en stor myt. Det finns absolut inget skäl till att man behöver blöda vid första samlaget. De flesta flickor har, innan sitt första samlag, redan fått sådan smidighet i kantöppningen.

Om en kille inte har stånd är han inte kåt

Falskt. Det kan handla om så mycket annat. Stress, oro, prestationsångest... Lusten sitter i skallen och symptomet är stånd, men inte alls alltid.

Om en tjej inte är våt är hon inte kåt

Falskt. För tjejer tar det, från tanke till kropp, betydligt mer tid än för killar. Från det att en tjej blir kåt kan det ta 15 minuter innan hon blir våt, därför är det så viktigt att prata med sin kille. Man bör absolut inte ha samlag då det är torrt.

Killar är oftast överst

Sant. Ja, jag tror nog att det är så fortfarande. I alla fall i början av ett förhållande. Men ju mer man lär känna varandra och delar med sig av sina erfarenheter, så utvecklas sexlivet.

Mer läsning

Annons