Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkte fängelsestraffen

Annons

I går dömde hovrätten 25-åringen från Borlänge till tre års fängelse för olaga frihetsberövande och försök till rån.

35-åringen dömdes till 2,5 års fängelse för samma brott. Han ska utvisas efter avtjänat straff och får komma åter till Sverige tidigast 2006.

I tingsrätten dömdes båda männen för människorov och fick fyra år respektive 3,5 års fängelse.

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg tyckte att straffen var för milda, och yrkade på längre fängelsestraff i hovrätten.

I stället blev det tvärtom - straffsänkning, och en mildare brottsrubricering.

Offrets berättelse om mardrömsnatten i oktober förra året, då de två kom till hans arbetsplats i Falun och förde bort honom i en bil under vapenhot för att kräva ut en skuld till en död man, anser hovrätten ska ligga till grund för bedömningen av åtalet. Rätten menar att offrets berättelse är trovärdig.

Men samtidigt avfärdas inte de båda Borlängebornas historier helt.

Hovrätten menar att utredningen inte ger något stöd för att de haft för avsikt att "skada honom till liv och hälsa" - därför kan brottet inte bedömas som människorov.

Rätten godtar 25-åringens uppgifter att avsikten till en början varit att driva in skulden till den döde mannens son, och menar att det inte framgår av utredningen att avsikten var att kräva ut mer pengar än det som skulden bestod av. Hovrätten anser inte heller att utredningen ger något stöd för att 25-åringen tänkte behålla de pengar som skulle indrivas.

Åklagaren har misslyckats att visa uppsåt anser hovrätten som ändå menar att de båda gjort sig skyldiga till olaga frihetsberövande.

Försöket att genom vapenhot tvinga offret att betala anser hovrätten bör rubriceras som försök till rån, men inte något grovt försök.

Falubon, som föll offer för de båda, tilldömdes ett skadestånd på 150 000 kronor av tingsrätten. Det skadeståndet står fast i hovrättens dom. Männen har suttit häktade sedan den 10 oktober förra året.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons